MENI
19.4.2013

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom NR Kine u BiH


Bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine se mogu ocijeniti kao veoma dobri i bez otvorenih pitanja. Bosna i Hercegovina ima vanjskopolitički interes da nastavi sa unaprijeđivanjem političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa sa Narodnom Republikom Kinom, istakli su prilikom današnjeg razgovora prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović i novoimenovani ambasador Narodne Republike Kine u našoj zemlji Dong Chunfeng. U tom svjetlu istaknuta je i potreba kvalitetnije saradnje Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Svekineskog narodnog kongresa kao najvišeg zakonodavnog tijela Narodne Republike Kine, ali i potreba da se uspostavljene veze njeguju i dodatno unapređuju.

Dr. Bećirović i Chunfeng danas su se također složili da nije dovoljno iskorišten prostor za bolju privrednu saradnju Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine. S tim u vezi dr. Bećirović je predložio da se unaprijede neiskorišteni kapaciteti bilateralne ekonomske saradnje između dvije zemlje i proširi ekonomska saradnja sa ciljem da se dugoročno obezbijedi prisustvo bh firmama na kineskom tržištu, posebno kada je u pitanju izvoz proizvoda farmaceutske i hemijske industrije. On je također kao bitno istakao potrebu da se proširi saradnja u oblastima javnih radova, trgovine, agroindustrije, inžinjeringa, usluga i turizma (posebno zdravstvenog turizma). (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću