MENI
23.4.2013

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH susreli se sa generalom Operativnim komandantom za Operaciju Althea EUFOR i zamjenikom vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi


Danas su u Sarajevu članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH razgovarali sa generalom Operativnim komandantom za Operaciju Althea EUFOR i zamjenikom vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi Sir Ričard Širefom (Richard Shirreff), kao i komandantom EUFOR-a general-majorom Diterom Hajdekerom.

Predsjedavajuća Dušanka Majkić, zamjenik predsjedavajuće Šefik Džaferović, članovi Zajedničke komisije Beriz Belkić, Kruno Vrdoljak, Nermina Zaimović-Uzunović, Mehmed Bradarić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović bili su domaćini visokoj vojnoj delegaciji. Inače, general Širef došao je u posjetu Bosni i Hercegovini da se sa domaćim i međunarodnim partnerima angažuje na uspostavljanju saveza zainteresiranih aktera posvećenih ubrzavanju procesa rješavanja viškova municije i naoružanja što je i opredijelili temu današnjeg sastanka.
Razgovarano je i o aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, stanju u sektoru odbrane i sigurnosti BiH kao i nizu pitanja koja bi trebala ubrzati proces rješavanja viškova municije, naoružanja i vojne opreme.

„Ako budemo radili zajedno možemo postići značajan napredak u bliskoj budućnosti. Međunarodna zajednica je spremna da podrži napore vlasti Bosne i Hercegovine da ubrzaju proces rješavanja viškova municije i naoružanja, ali i bh. vlasti će također morati da urade dio posla. Odluke se moraju donijeti, resursi rasporediti i odmah se mora dogovoriti plan za djelovanje.“ naglasio je tokom sastanka general Širef. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću