MENI
23.4.2013

Učešće Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na Drugom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Stalna delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje čine Milica Marković, Nermina Kapetanović, Ismeta Dervoz i Mladen Bosić učestvuju na Drugom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koje se održava u Strasbourgu.
Prije otvaranja zasjedanja, održani su sastanci političkih grupa Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, a sastanku političke grupe EPP/CD prisustvovale su članice Stalne delegacije Nermina Kapetanović i Ismeta Dervoz.

Nakon otvaranja Drugog dijela redovnog zasjedanja PSVE-a i govora predsjednika Njemačke, Joachima Gaucka, prisutnima se obratio ministar vanjskih poslova Andore, koji obavlja i ulogu predsjedavajućeg Odbora ministara Vijeća Evrope, Gilbert Saboya Sunye. Gospodin Gilbert se u svom obraćanju osvrnuo i na stanje u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na provođenje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH.
Tom prilikom istakao je sljedeće: „ Što se tiče BiH provođenje sudske presude u predmetu Sejdić i Finci i dalje predstavlja zabrinutost i Odbor ministara tome pridaje posebnu pažnju. Ova presuda će ponovo biti na dnevnom redu naše sjednice krajem aprila na sjednici Odbora ministara. Inače, Odbor ministara neprestano ponavlja da je provođenje ustavne reforme u interesu učvršćivanja demokratskih institucija u BiH i da je izvršavanje presude Suda ključni faktor u procesu evropskih integracija države. Svjesni smo da je politička i etnička situacija u BiH krajnje složena, ali je to od krucijalnog značaja da se pokaže pozitivan napredak u stavovima što je prije moguće, kako bi izbori zakazni za oktobar 2014. mogli biti održani u skladu sa demokratskim standardima Vijeća Evrope“.

Drugog dana zasjedanja, održan je sastanak Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju PSVE-a, na kojem je poslanica Ismeta Dervoz uložila pet amandmana na Izvještaj o ravnopravnosti spolova u zemljama bivše Jugoslavije, koji je pripremio izvjestilac Jean-Charles Gardetto. Amandmani se odnose na dopunu zakonske legislative iz područja ravnopravnosti spolova, koja je na snazi u Bosni i Hercegovini i ispravku netačnih podataka, navedenih u Izvještaju.

Također, poslanica Ismeta Dervoz je pozvana da se priključi ekspertnoj grupi osnovanoj na inicijativu Evropskog ekonomskog senata, koje će se baviti pitanjima razvoja i posljedicama upotrebe informativnih tehnologija na promjene u postmodernom društvu, ekonomiji i demokratiji.

Tokom današnjeg dana, održani su i sastanci Odbora za pravna pitanja i ljudska prava PSVE-a, kojem su prisustvovale poslanica Milica Marković i delegat Nermina Kapetanović, Odbora za politička pitanja i demokraciju PSVE-a, kojem je prisustvovao poslanik Mladen Bosić, te Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PSVE-a, kojem je prisustvovala poslanica Ismeta Dervoz.

Inače, delegacija PSBiH je danas razgovarala i sa stalnim predstavnikom Misije BiH u Vijeću Evrope, ambasadorom Almirom Šahovićem i tom prilikom su razmjenjene informacije o dosadašnjem napretku BiH u ispunjavanju preuzetih obaveza, kao i mogućim budućim koracima. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću