MENI
25.4.2013

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost na Seminaru o nacionalnim sigurnosnim politikama


Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i Odbora za odbranu i bezbjednost Sobrania Makedonije učestvuju na Seminaru o nacionalnim sigurnosnim politikama, koji se od 24. – 26. 04. 2013. godine održava u Džordž Maršal Evropskom centru za sigurnosne studije sa sjedištem u Garmiš-Partenkirhenu, SR Njemačka.

Tokom prvog dana rada predstavnici radnih tijela dva parlamenta koji se bave nadzorom nad sektorom odbrane i sigurnosti razgovarali su o regionalnoj sigurnosnoj saradnji, ključnim izazovima u procesu pridruživanja NATO-u, troškovima i benefitima proširenja, te o regionalnoj ekonomskoj sigurnosti.

Danas će predstavnici parlamentarnih komisija razgovarati o ulogama parlamenata u reformi sigurnosnog sektora, odgovornosti prema biračima, Evropskoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici, te ulozi parlamenata u planiranju i nadzoru nad budžetom u sektoru odbrane i sigurnosti.

Tokom seminara predviđen je i razgovor sa poslanicima parlamenata Republike Albanije i Republike Hrvatske, u vezi sa naučenim lekcijama u njihovom procesu pristupanja euroatlanstkim integracijama. Seminar će biti zaključen sa razgovorom o narastajućim izazovima 21. vijeka u Jugoistočnoj Evropi, sa posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.
Podršku u realizaciji Prilagođenog seminara pružili su Džordž Maršal Evropski centar za sigurnosne studije, Ženevski centar za kontrolu oružanih snaga – DCAF i NATO Štab u Sarajevu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću