MENI
12.5.2013

Članove Delegacije Parlamentarne skupštine BiH primio prestolonasljednik Saudijske Arabije princ Selman


Prestolonasljednik i ministar odbrane Kraljevine Saudijske Arabije, Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Selman Bin Abdulaziz Al Saud primio je danas Delegaciju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja boravi zvaničnoj radnoj posjeti ovoj prijateljskoj zemlji. Delegaciju, inače, predvodi predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić a čine još zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda mr. Ognjen Tadić kao i šef Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Halid Genjac.

Tom prilikom dr. Ljubić je prenio izraze zahvalnosti i poštovanja Kraljevini Saudijskoj Arabiji za podršku i pomoć koju su pružali Bosni i Hercegovini od rata do danas, kako u humaniranoj sferi tako i kroz povoljne kredite za obnovu ratom oštećenih objekata te za izgradnju transportne, obrazovne i zdravstvene infrastrukture. Odgovarajući na te zahvale, princ Selman je istakao da svoju ulogu u tom procesu doživljava kao svoju najuspješniju misiju u životu.

Inače, domaćin današnjeg susreta interesirao se za unutrašnju situaciju u Bosni i Hercegovini, njene odnose sa susjedima te naročito za proces približavanja naše zemlje Evropskoj uniji. Dr. Ljubić je upoznao prestolonasljednika Selmana da su, pored teškog naslijeđa iz prošlosti, tri konstitutivna naroda koji su predstavljeni i u ovoj delegaciji odlučni da grade Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu državu. Također, istakao je i da je regionalni kontekst vrlo povoljan jer naši susjedi podržavaju suverenitet i teritorijalni suverenitet BiH.

Kada je posrijedi približavanje Evropskoj uniji, dr. Ljubić je istakao da će sa ulaskom Hrvatske, od 1. jula ove godine, Evropska unija dijeliti sa Bosnom i Hercegovinom 1000 kilometara granice što za našu zemlju sigurno predstavlja i poticaj i priliku za brži napredak ka ovoj velikoj evropskoj asocijaciji.

Prestolonasljednik Selman je ocijenio da je članstvo u Evropskoj uniji prirodan put Bosne i Hercegovine s obzirom na njenu značajnu poziciju u Centralnoj i Istočnoj Evropi, interesirajući se za predviđanje vremena u kojem će i BiH postati dio EU. Dr. Ljubić je naglasio da je činjenica da u Bosni i Hercegovini postoji konsenzus za ulazak u EU te da se zahvaljujući tome priključenje može očekivati u bliskoj budućnosti. Ali to, dodao je on, otvara značajne ekonomske mogućnosti i za zemlje koje su naši prijatelji jer Bosna i Hercegovina je izvanredna prilika za strane investitore u raznim oblastima a posebno u području infrastrukture, hidroenergetskog sektora, proizvodnje organske hrane, turizma. Po dr. Ljubiću, bilo bi značajno da se, s obzirom na veliki investicijski potencijal, u te procese uključi i Saudijska Arabija.

Sagovornici su se složili da je pred izvršnim vlastima dvije prijateljske zemlje zadatak da dobre političke odnose konkretiziraju i pretoče u ekonomske projekte što će dalje pozitivno povratno uticati i na dalje unapređenje političkih odnosa. Stoga, rečeno je danas, bilateralne veze i saradnju na multilateralnom planu treba nastaviti.
Dr. Ljubić je istakao da treba ujediniti napore u borbi protiv svih oblika ekstremizma. Tome, naglasio je princ Selman, Saudijska Arabija daje značajan doprinos ne samo na praktičnom planu nego i kroz djelovanje Centra za interreligijski i interkulturalni dijalog „Kralj Abdullah“ u Beču.

U nastavku službene radne posjete Saudijskoj Arabiji Delegacija PSBiH sastat će se sa drugim visokim znaničnicima kao i sa Grupom prijateljstva za Bosnu i Hercegovinu koja djeluje pri saudijskoj Konsultativnoj skupštini. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću