MENI
26.3.2021

Poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH prisustvovali online prezentaciji primjene obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nermin Mandra i član Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Munib Jusufović prisustvovali su današnjoj online prezentaciji primjene obaveza BiH iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač u prezentaciji je ponudio pregled posljednjih aktivnosti Energetske zajednice, kao i procjenu ispunjavanja obaveza BiH iz Ugovora sa Energetskom zajednicom.

Prema riječima Kopača, BiH u posljednjih nekoliko godina zaostaje u ispunjavanju obaveza iz Ugovora sa Energetskom zajednicom, posebno radi činjenice da naša zemlja, koja nije usvojila državni Zakon o električnoj energiji i gasu, ne ispunjava uslove iz Trećeg energetskog paketa.

Upozoravajući na činjenicu da se protiv BiH u ovom trenutku vodi 8 prekršajnih postupaka, Kopač je naglasio da BiH ima ozbiljan problem sa velikim procentom proizvedene eletrične energije putem uglja.

Kopač je apelovao na vlasti u BiH da iskoriste sve kapacitete za povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, budući da se, kako je rekao, BiH obavezala da će do 2050. godine završiti proces dekarbonizacije zemlje.

Kao značajan pozitivan korak, Kopač je istakao činjenicu da je Vijeće ministara BiH pripremilo novi Nacrt Odluke o kvalitetu tečnih goriva. Prema riječima Kopača, Sekretarijat Energetske zajednice nema ozbiljnijih primjedbi na taj Nacrt Odluke, čijim bi usvajanjem ova oblast bila potpuno usklađena sa standardima Evropske unije.

Osim poslanika i delegata PSBiH, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih parlamenata, vlada, državnog regulatora, kao i vodećih entitetskih preduzeća za proizvodnju i distribuciju električne energije i distribuciju gasa. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću