MENI
30.10.2015

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva za BiH Saveznog vijeća Austrije


Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Grupe prijateljstva Saveznog vijeća Austrije (gornji dom Parlamenta Austrije) za Bosnu i Hercegovinu o aktuelnim političkim prilikama u našoj zemlji i regionu, kao i o procesu evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Članovi Grupe prijateljstva Saveznog vijeća Austrije, predvođeni predsjednicom te grupe Nurten Yilmaz, istaknuli su da Austrija snažno podržava evropski put Bosne i Hercegovine, te naglasili da je za tu prijateljsku zemlju od izuzetne važnosti da naša zemlja u što skorije vrijeme stekne status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Austrijski parlamentarci uputili su domaćinima niz konkretnih pitanja koja se tiču procesa integracija BiH u Evropsku uniju i NATO, kao i eventualnih prepreka koje našoj zemlji stoje na tom putu.

Naglašavajući činjenicu da su odnosi Austrije i Bosne i Hercegovine na najvišem nivou i da je takve odnose potrebno održati na svim poljima na dobrobit građana dvije prijateljske zemlje, gospodin Džaferović i gospodin Softić istaknuli su da je naša zemlja, zahvaljujući britansko – njemačkoj inicijativi koju su prihvatile sve važnije političke snage u BiH, na dobrom putu da za nekoliko mjeseci podnese kredibilnu aplikaciju za status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Članovi kolegija oba doma PSBiH upoznali su goste iz Austrije da je u našoj zemlji u toku provođenje značajnih ekonomsko – socijalnih reformi iz usvojene Evropske agende, da se rješava pitanje tradicionalne trgovine sa Hrvatskom nakon ulaska te susjedne zemlje u Evropsku uniju, kao i da se usaglašava mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti kako bi BiH u odnosu prema Evropskoj uniji govorila jednim glasom.

Članovi Grupe prijateljstva Saveznog vijeća Austrije uputili su poziv članovima kolegija oba doma PSBiH da posjete Austriju, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću