MENI
3.7.2013

Aktivnosti Stalne delegacije PSBiH tokom održavanja 22. godišnjeg zasjedanja PS OSCE-a


Tokom petodnevnog održavanja 22. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PS OSCE) u Istanbulu, delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koje čine Dragan Čović, Mirza Kušljugić i Lazar Prodanović učestvovali su na mnogobrojnim sastancima na kojima se raspravaljalo o velikom broju rezolucija, političkim pitanjima, sigurnosti, ekonomiji, ekologiji, ljudskim pravima, demokratiji i humanitarnim problemima.

Na sastanku Općeg odbora za politička pitanja i sigurnost usvojena je Rezolucija kojom se traži jačanje transparentnosti vojnih međunarodnih sporazuma o kontroli naoružanja. Također, usvojene su i dvije dodatne rezolucije koje se odnose na ulogu lokalnih i regionalnih autoriteta u postkonfliktnim scenarijima, kao i na širenje partnerstva sa mediteranskim zemljama koje nisu članice OSCE-a, uključujući i palestinske nacionalne autoritete.

Opći komitet za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i okoliš usvojio je rezoluciju kojom poziva na veću međunarodnu saradnju u rješavanju ekoloških i ekonomskih izazova. Rezolucija poziva OSCE da preduzme mjere kako bi do 2015. godine, kada se navršava 40 godina od donošenja Helsinškog završnog akta, ekonomska i ekološka dimenzija postale centralni stub Helsinškog 40+ procesa.

U okviru zasjedanja Općeg komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja usvojena je rezolucija kojom se pozivaju vlasti da poštuju slobodu izražavanja, vladavinu prava i nezavisnost pravosuđa, te omoguće posjete međunarodnih organizacija političkim zatvorenicima. Rezolucijom se, također, poziva na povećanje učešće civilnog društva, javnosti i medija u OSCE-u, kao i da se vlade snažnije suprostave borbi protiv trgovine ljudima i savremenog ropstva i založe za ukidanje smrtne kazne.

Inače, na 22. godišnjem zasjedanju PS OSCE-a učestvuje preko 323 predstavnika parlamenata iz 56 zemelje Evrope, Sjeverne Amerike i Centralne Azije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću