MENI
26.1.2021

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH primili u nastupnu posjetu komandanta EUFOR-a u BiH

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić i članovi Zajedničke komisije Marina Pendeš, Bariša Čolak, Šemsudin Mehmedović, Sanja Vulić, Dženan Đonlagić i Dragan Mektić danas su u nastupnu posjetu primili novog komandanta EUFOR-a, general – majora Alexandera Platzera.

Tokom susreta članovi Zajedničke komisije upoznali su generala Platzera i njegove saradnike sa aktivnostima Zajedničke komisije u proteklom period, kao i sa planiranim  aktivnosti u 2021. godini.

Posebno se razgovaralo o migranskoj krizi, stanju sigurnosti, kao i o opštem stanju u sektoru odbrane i sigurnosti.

Članovi Zajedničke komisije posebno su izrazili zadovoljstvo prošlosedmičnom radnom posjetom Ministarstvu sigurnosti BiH, tokom koje su se detaljno upoznali s problemima u vezi sa migrantskom krizom.

Tokom sastanka bilo je riječi i o aktivnostima Oružanih snaga BiH, potrebi njihovog opremanja za pomoć civilnom stanovništvu, procesu vojnog deminiranja, kao i o nizu drugih pitanja koja su prioriteti u ovoj godini.

General Platzer upoznao je članove Zajedničke komisije sa planovima Misije EUFOR-a u 2021. godini, te mogućnostima unapređenja saradnje u skladu sa mandatom Misije i pozitivnim iskustvima u dosadašnjoj saradnji EUFOR-a sa institucijama BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću