MENI
22.1.2021

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE učestvovat će na prvom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovat će na prvom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će se održati u Strazburu od 25. do 28. januara 2021. godine.

Dnevnim redom zasjedanja predviđen je izbor predsjednika i potpredsjednika PSVE, kao i verifikacija imenovanja članova komiteta PSVE. Na ovom zasjedanju bit će izabran i generalni sekretar PSVE, zamjenik generalne sekretarke Vijeća Evrope, kao i sudije u Evropskom sudu za ljudska prava iz Grčke i Švicarske.

Tokom drugog dana zasjedanja bit će obavljena rasprava o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i rasprava o restrikcijama rada nevladinih organizacija u zemljama članicama Vijeća Evrope.

Tokom zasjedanja parlamentarci će raspravljati i o etičkim, pravnim i praktičnim pitanjima u vezi sa vakcinom protiv COVID – 19, kao i o diskriminaciji nad licima sa hroničnim i dugotrajnim bolestima.

Očekuje se da će se parlamentarcima, u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope, obratiti ministar vanjskih poslova SR Njemačke Heiko Maas, kao i generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović – Burić.

Zimsko zasjedanje PSVE, prvo nakon izbijanja pandemije koronavirusa (COVID – 19), bit će održano u hibridnoj formi, što znači da će jednom broju parlamentaraca biti omogućeno da direktno prisustvuju zasjedanju, dok će većina članova PSVE, uključujući i sve članove Delegacije PSBiH, imati mogućnost da u radu sjednice učestvuju u online formatu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću