MENI
17.11.2020

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a učestvovat će na 66. godišnjem zasjedanju PSNATO-a

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić, Nikola Lovrinović i Obren Petrović učestvovat će na 66. godišnjem zasjedanju PSNATO-a, koje će se, u online formatu, održati od 18. do 23. novembra 2020. godine.

Na godišnjem zasjedanju PSNATO-a, čiji je domaćin trebala da bude Atina, putem video -linka razgovarat će se o brojnim aktuelnim globalnim temama, posebno o situaciji i posljedicama pandemije virusa Korona (COVID – 19), te uticaju pandemije na civilnu dimenziju sigurnosti. U svjetlu pandemije bit će razmatrana i uloga NATO-a, kao i značaj naučne i tehnološke mreže NATO-a u borbi protiv pandemije i njen uticaj na transatlantsku sigurnost.

Kako je najavljeno, jedna od sesija godišnjeg zasjedanja PSNATO-a bit će posvećena temi “Ključni izazovi u očuvanju mira i sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana“. Parlamentarci iz država članica NATO-a razgovarat će i o stanju u regionu Crnog mora, problemima u globalnoj trgovini energentima, kao i o modernizaciji vojnih snaga Rusije.

Neke od tema bit će razmotrene i na sjednicama komiteta PSNATO-a. Najavljeno je da će se na sjednici Političkog komiteta razgovarati o partnerstvu NATO-a i Evropske unije, kao i o napretku Kine i implikacijama na globalnu i euroatlantsku sigurnost.

Na zasjedanju Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti razgovarat će se o potrebi razmjene informacija i dobrih praksi u borbi protiv pandemije COVID-19, o Agendi “Mir i sigurnost”, te implementaciji UN Rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost. Na ovom Komitetu bit će riječi i o hipersoničnom naoružanju, potrebi promjene tehnoloških rješenja u proizvodnji naoružanja, te o takozvanom urbanom ratovanju.

Učesnicima 66. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a obratit će se visoki zvaničnici NATO-a, kao i brojni eksperti za teme koje će biti predmet rasprave na ovom zasjedanju. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću