MENI
27.10.2020

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović učestvuje na 12. međunarodnoj konferenciji ombudsmena za oružane snage

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović učestvuje na 12. međunarodnoj konferenciji ombudsmena za oružane snage, koju putem online platforme organizuje Ženevski DCAF.

Konferenciju, koja će trajati do 30. oktobra, otvorio je direktor Ženevskog DCAF-a ambasador Thomas Guerber, koji se u svom izlaganju prisjetio uspješno održane prošlogodišnje konferencije u Sarajevu. Izrazio je žaljenje što seučesnici konferencije nisu mogli okupiti u Beču, te dodao da je pandemija virusa korona (Covid-19) odgodila brojne slične događaje, ali i nametnula nove teme na 12. međunarodnoj konferenciji ombudsmena za oružane snage.

Jedna od ključnih tema Konferencije u vezi je s uticajem pandemije Covid-19 na stanje u oružanim snagama i na aktivnosti ombudsmena za oružane snage u brojnim segmentima, posebno u onim koji se odnose na zaštitu ljudskih prava.

Tokom uvodne sesije učesnicima Konferencije obratili su se i njemačka parlamentarna vojna povjerenica Eva Hoegl, predsjednik Organizacije Evropskih asocijacija vojnih udruženja EUROMIL Emmanuel Jacob, vojni ombusdsmen Južne Afrike Vusumuzi Masondo i predsjednik parlamentarne komisije za Oružane snage Austrije Reinhard Eugen Bosch.

Učesnici Konferenciji zaključili su da su u vrijeme pandemije oružane snage širom svijeta suočene sa novim izazovima koji imaju veliki uticaj na trening, vojne vježbe i angažovanje oružanih snaga, što se, kako je rečeno, posebno odnosi na aktuelne mirovne misije. Naglašena je potreba jačanja uloge ombusmena za oružane snage, čije djelovanje u vrijeme pandemije može, kako je ocijenjeno, doprinijeti manjem izlaganju pripadnika oružanih snaga, kao i boljoj zaštiti njihovih ljudskih prava. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću