MENI
27.10.2020

Poslanica u Predstavničkom domu Mirjana Marinković – Lepić učestvovala u radu Regionalne parlamentarne web – konferencije o provođenju standarda iz Evropske konvencije o ljudskim pravima

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i članica Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Mirjana Marinković – Lepić učestvovala je danas u radu Regionalne parlamentarne web – konferencije o provođenju standarda iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, s posebnim osvrtom na ulogu parlamenata u nadzoru nad efikasnim izvršavanjem presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Na Konferenciji, koju je organizovala Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE), parlamentarcima iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije uvodnim izlaganjima obratili su se predsjednik PSVE Rik Daems i potpredsjednik Komiteta PSVE za pravna pitanja i ljudska prava Vladimir Vaardanyan.

U okviru prve sesije, učesnicima Konferencije predstavljen je pregled rada Evropskog suda za ljudska prava, kao i sa dinamikom provođenja presuda tog Suda, o čemu je govorila šefica Odjela za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava Katarina Nedeljković.

Tokom druge sesije razgovaralo se o ulozi nacionalnih parlamenata u provođenju Evropske konvencije o ljudskim pravima i u nadziranju provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću