MENI
26.10.2020

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u IPU Safet Softić učestvovao na video – sastanku Grupe „12 plus“

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Safet Softić učestvovao je danas na video - sastanku Grupe „12 plus“, najznačajnijeg zakonodavnog tijela unutar IPU.

Tokom sastanka najprije se raspravljalo o poslovniku za izbor predsjedavajućeg Grupe „12 plus“. Potvrđeno je da mandat predsjedavajućeg Grupe traje dvije godine, a donesena je i odluka da se za ovu funkciju predlože tri kandidata.

Za funkciju predsjedavajućeg Grupe „12 plus“ kandidaturu su istaknuli zamjenica predsjedavajućeg Senata Holandije Arda Gerkens, kao i predsjedavajuća Delegacije Parlamenta Grčke u IPU Olga Kefalogianni. Treći kandidat, delegat u Senatu Belgije Andrics Gryffroy, povukao je svoju kandidaturu. Kandidati su predstavili svoje planove i ciljeve rada, te odgovarali na pitanja predstavnika država članica Grupe „12 plus“, posebno u vezi sa islamofobijom, rasizmom i drugim kriznim pitanjima na globalnom planu. Predstavnici Grupe „12 plus“ za novu predsjedavajuću Grupe izabrali su zamjenicu predsjedavajućeg Senata Holandije Ardu Gerkens.

Odlučeno je i to da se svi sastanci Grupe, koji su planirani za ovu godinu, prolongiraju za narednu godinu zbog stanja sa pandemijom virusa korona. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću