MENI
14.10.2020

Održana 17. sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Na 17. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavljeno je saslušanje glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

U svom svjedočenju glavna tužiteljica Tadić iznijela je zapažanja o radu pravosudnih institucija BiH, te neke prijedloge koji bi, po njenom mišljenju, unaprijedili stanje u pravosuđu BiH.

Gospođa Tadić založila se za formiranje Apelacionog suda, kao vrhovnog sudskog tijela na nivou BiH, te naglasila je potrebno promijeniti Zakon o krivičnom postupku s ciljem popravljanja položaja oštećenog kome bi, u slučaju odluke o obustavljanju istrage, trebalo biti omogućeno da nastavi gonjenje.

Prema riječima glavne tužiteljice Tadić, prioriteti Tužilaštva BiH u ovom trenutku su slučajevi trgovine ljudima, izborne prevare i visoke korupcije.

Komisija se, prethodno, nije izjašnjavala o prijedlogu glavne tužiteljice da na sjednici Privremene istražne komisije ne bude prisutan poslanik/član Komisije protiv koga se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi postupak pod brojem S1 2 K 034454 20 K zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću