MENI
24.7.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović održao - video sastanak s povjerenikom za proširenje Evropske unije

"Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas putem video - poziva sastanak s povjerenikom za proširenje i susjedstvo Evropske unije (EU) Oliverom Varhelyijem.

Tokom sastanka zvaničnici su razgovarali o stanju pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, pomoći EU, ekonomskim mjerama, kandidatskom statusu za članstvo u EU, migracijskoj krizi i drugim istaknutim temama.

Zvaničnici su komentarisali trenutnu epidemiološku, te socio-ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini i svijetu usljed pandemije koronavirusa, ističući pomoć EU za BiH koja se pokazala od velike važnosti za zaštitu od zdravstvenih, društvenih i privrednih izazova.

Nadalje, bilo je riječi i o ekonomsko-privrednim mjerama i planu oporavka za Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan, pri čemu su sagovornici potcrtali važnost dalje saradnje u suzbijanju posljedica. Istaknuto je kako BiH treba imati posebno mjesto u planu oporavka, te da će takvo mjesto biti osigurano u narednom periodu.

Dužnosnici su istaknuli važnost stjecanja statusa kandidata BiH za članstvo u EU, te da je nužno u što skorijem roku približiti se članstvu u evropskoj obitelji. Ističući 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, izraženo je zadovoljstvo nedavno postignutim iskoracima, kao i apsolutna opredijeljenost za ispunjavanje prioriteta koje će doprinijeti daljem jačanju evropske budućnosti BiH. Naglašavajući da su upravo lokalni izbori u Gradu Mostaru jedan od ključnih prioriteta, istaknuto je da lokalni izbori u Mostaru moraju biti organizirani kada i u svim ostalim lokalnim sredinama 2020. godine.

Također, govoreno je o stanju migrantskih priliva, ističući pitanja azila, sigurnosti i koordinirane saradnje. Naglašeno je kako su kontinuiran dijalog i saradnja s evropskim tijelima dio učinkovitoga odgovora BiH, uz dalji dijalog i rad institucija BiH.

Na koncu, povjerenik Varhelyi je dr. Čoviću zaželio što skoriji oporavak". (priopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću