MENI
16.7.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto razgovarala sa otpravnicom poslova Ambasade Velike Britanije u BiH

"Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto razgovarala je sa otpravnicom poslova Ambasade Velike Britanije u BiH dr. Ruth Wiseman.

Na sastanku je razgovarano o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Krišto je naglasila da je važno to što je napravljen iskorak oko izmjena Izbornog zakona koje se tiču grada Mostara, prije svega zbog stanovnika Mostara koji su, kako je kazala, napokon dobili priliku izići na izbore i birati. Krišto je potcrtala da je ostalo još prostora za dogovor oko reforme izbornog zakonodavstva, u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH uvažavajući legitimno političko predstavljanje i jedakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Također, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma (PSBiH) Borjana Krišto ukazala je na činjenicu da je određeni broj članova Centralne izborne komisije izabran nezakonito, te da takav način ne vodi vladavini prava u BiH, a što zapravo šteti interesima Bosne i Hercegovine i svima onima koji u njoj žive.

Dr. Wiseman istaknula je da, uprkos činjenjenici što Ujedinjeno Kraljevstvo nije više u Evropskoj uniji, oni i dalje podržavaju evropski put BiH". 

Pozitivnim je ocijenjeno i osiguranje funkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Odnosi dvije zemlje ocijenjeni su dobrim i pozitivnim. (saopćenje iz Kabineta zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjan Krišto)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću