MENI
7.7.2020

Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održali video – sastanak sa ambasadorom SAD u BiH

Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održali su video – sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Ericom Nelsonom.

Ističući značaj formiranja ove Komisije, kao i važnost uloge parlamenta u demokratskom nadzoru nad svim institucijama vlasti u BiH, ambasador Nelson snažno je podržao rad Komisije i izrazio nadu da će ovo parlamentarno tijelo imati konkretne rezultate u pravcu uspostavljanja nezavisnog, transparentnog i odgovornog pravosuđa u našoj zemlji.

Zahvaljujući se na podršci Ambasade SAD, američke Vlade, kao i drugih međunarodnih organizacija u BiH radu Komisije i procesu uspostavljanja vladavine prava u BiH, članovi Komisije ocijenili su da su prva svjedočenja eminentnih sudija i drugih zvaničnika potvrdila sumornu sliku bh. pravosuđa, kao i nesumnjivu potrebu da se stanje u pravosudnim institucijama promijeni i popravi.

Članovi Komisije potvrdili su namjeru da provedu objektivnu i nepristrasnu parlamentarnu istragu, sa svjedočenjima profesionalaca i eksperata iz pravosuđa i akademske zajednice, s ciljem uspostavljanja nezavisnih i efikasnih pravosudnih institucija u BiH, te stvaranja uslova da naša zemlja postane kredibilan kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

Također su izrazili uvjerenje da će, bez obzira na različite opstrukcije i složenost uslova u kojima radi Komisija, precizno detektovati probleme u pravosuđu, te predložiti kvalitetna zakonska i druga rješenja čijim bi usvajanjem unaprijedili pravosudni sistem i učinili ga odgovornijim i efikasnijim.

Ambasador Nelson zamoljen je i za pomoć u uspostavljanju kontakata i saradnje sa sličnim parlamentarnim tijelima u američkom Kongresu i Senatu, kao i sa drugim institucijama, ekspertima i predstavnicima akademske zajednice u SAD, s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi u oblasti parlamentarnog nadzora nad pravosudnim institucijama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću