MENI
30.4.2020

Članica Delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope Snježana Novaković – Bursać učestvovala na video – sastancima Biroa i Stalnog komiteta PSVE

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH)  u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) i potpredsjednica PSVE Snježana Novaković – Bursać učestvovala je danas na video – sastancima Biroa i Stalnog komiteta PSVE. 

Na sjednici Biroa PSVE usvojen je okvir za donošenje odluka stalnih komiteta PSVE kako bi se omogućio nastavak rada u trenutnim vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa (Covid-19). Na sastanku Biroa PSVE, koji će se održati 7. maja ove godine, planirano je usvajanje odluke o tehničkom okviru za održavanje sastanaka komiteta na daljinu, s ciljem očuvanja kredibilnosti i pune transparentnosti donošenja odluka.

Biro PSVE prihvatio je prijedlog da se ljetno zasjedanje PSVE, koje je planirano za kraj juna ove godine, održi prije oktobarskog zasjedanja. Ovaj prijedlog bit će usaglašavan sa delegacijama država članica, kao i sa opštim zdravstvenim preporukama u zemljama članicama i Francuskoj, kao državi domaćinu zasjedanja PSVE.

U raspravi o izvještaju generalnog sekretara PSVE, članovi Biroa PSVE ukazali su na prisutne izazove za vrijeme trajanja pandemije, poput nasilja nad ženama, prava zatvorenika, posljedica migrantske krize, te održavanja izbora.

Prihvaćena je inicijativa političkih grupa da Stalni komitet PSVE raspravlja o odgovoru država članica Vijeća Evrope na pandemiju korona virusa, u svjetlu poštovanja ljudskih prava, demokracije i vladavine zakona.

Biro PSVE, koji je zadužen za koordinaciju aktivnosti PSVE i njeno predstavljanje u vanjskim poslovima, čine predsjednik i 20 potpredsjednika PSVE, te predsjedavajući političkih grupa i stalnih komiteta u PSVE. Članovi Biroa PSVE, zajedno sa predsjedavajućim delegacija zemalja članica, čine Stalni komitet PSVE, čiji je glavni zadatak da djeluje u ime PSVE između zasjedanja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću