MENI
9.4.2020

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović održao telefonski sastanak sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović održao je danas telefonski sastanak sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom.

Dužnosnici su razgovarali o stanju korona virusa u Bosni i Hercegovini i u svijetu, osvrćući se na restriktivne i poticajne mjere i njihov efekat. Također, govorili su o utjecaju pandemije na zdravstvo i ekonomiju Bosne i Hercegovine, ističući nužnom hitnu zaštitu zdravlja stanovnika, zaštitu zdravstvenih radnika, te zaštitu radnika i preduzeća. Uz brojne uvedene mjere i inicijative, dužnosnici su istaknuli zaštitu domaćih preduzeća, te adaptaciju obrazovanja i sigurnosti trenutnim uslovima pandemije.

Osvrćući se na značajan doprinos međunarodne solidarnosti brojnim zemljama u borbi protiv korona virusa, sagovornici su saglasno istaknuli značajan doprinos Evropske unije, koja je, izdvajajući značajna sredstva za Bosnu i Hercegovinu, omogućila nabavku važne medicinske opreme, kao i finansijsku pomoć.

Evropska unija je Bosni i Hercegovini dostavila 7. 500 testova na koronavirus, 15 .000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje, te će, tokom aprila, isporučiti i respiratore. Kroz 7 miliona eura hitne pomoći za zdravstveni sektor i dodatnih 73,5 miliona eura za podršku socio-ekonomskog oporavka, istaknuli su, Evropska unija značajno pomaže brzi oporavak od pandemije i njezinih posljedica. Evropska unija uputila je 15 milijardi eura pomoći državama partnerima te je, pružajući pomoć zemljama Zapadnog Balkana, napravila značajan doprinos u zdravstvenoj i ekonomskoj stabilizaciji regije.

Također, dužnosnici su razgovarali o aranžmanu s MMF-om vrijednim 330 miliona dolara. Apsolutno je neizostavno da raspodjela sredstava bude transparentna, adekvatna i dostatna, raspodijeljena na način da poštuje i uvažava sve nivoe vlasti u zaštiti zdravstvenih, ekonomskih i sigurnosnih sistema, a posebno ne izostavljajući kantonalnu razinu, naglasio je dr. Čović.

Dužnosnici su istaknuli potpunu opredijeljenost za snažnu saradnju na evropskom putu Bosne i Hercegovine, te snažnu saradnju na brojnim pitanjima s evropskim partnerima.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović, u ime stanovnika Bosne i Hercegovine i u vlastito ime, izrazio je zahvalnost ambasadoru Sattleru na donacijama Evropske unije i značajnoj saradnji u nadvladavanju i stabilizaciji pogođenih područja nakon pandemije. (kraj) 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću