MENI
31.1.2020

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope održali sastanak sa komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) sastali su se u Strazburu sa komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović.

Komesarka Mijatović iskazala je zadovoljstvo činjenicom da je delegacija BiH nakon godinu dana ponovo prisutna u PSVE, gdje može predstavljati ne samo interese države Bosne i Hercegovine nego i učestvovati u raspravama o svim temama kojima se bavi Vijeće Evrope.

U razgovoru o učešću Delegacije PSBiH u radu PSVE poseban akcenat je stavljen na monitoring koji obuhvata i Bosnu i Hercegovinu. U narednom periodu će, kako je rečeno, biti pokrenut niz diskusija o funkcionisanju institucija BiH koje će rezultirati izradom izvještaja za plenarno zasjedanje PSVE krajem ove godine.

Komesarka Mijatović informirala je članove naše Delegacije i o aktivnostima koje vodi u zemljama članicama Vijeća Evrope. Naglasila je namjeru da se kontinuirano i lično angažuje kada je riječ o zaštiti ljudskih prava u Bosni i Hercegovni, te najavila predstavljanje svog godišnjeg izvještaja tokom narednog plenarnog zasjedanja PSVE.

Članovi naše Delegacije istakli su veliki značaj činjenice da neko iz Bosne i Hercegovine ima tako važnu međunarodnu poziciju, te se složili da bi pojedinačni i institucionalni angažman koji bi rezultovao većim brojem predstavnika Bosne i Hercegovine u međunarodnim institucijama bio od izuzetne važnosti za našu državu.

Članovi Delegacije PSBiH i komesarka Mijatović dogovorili su da će u narednom periodu imati kontinuiranu komunikaciju o svim pitanjima od interesa za Bosnu i Hercegovinu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću