MENI
30.1.2020

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope prisustvovali sjednici Monitoring komiteta PSVE

Članovi Delegacije Parlamentarne skuštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo i Saša Magazinović prisustvovali su danas u Strazburu sjednici Komiteta za poštovanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet), koji je na svom dnevnom redu kao jednu od tačaka imao i razmatranje stanja u Bosni i Hercegovini.

Izvjestioci Monitoring komiteta za Bosnu i Hercegovinu Tiny Kox i Zoltán Németh iznijeli su komentare o stanju u Bosni i Hercegovini koji će poslužiti kao osnova za izradu izvještaja o našoj zemlji koji bi se trebao naći na plenarnom zasjedanju PSVE do kraja ove godine.

Članovi Delegacije PSBiH upoznali su Monitoring komitet o političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini iz ugla vlasti i opozicije. Na sjednici je bilo govora o više tema, od kojih su neke napredak u funkcionisanju institucija u BiH i izbor Vijeća ministara BiH, izbor stalnih komisija i delegacija PSBiH u međunarodnim institucijama i asocijacijama u kojima je BiH punopravna članica, rad pravosuđa, transparentnost rada institucija, ispunjavanje uslova za napredak BiH prema Evropskoj uniji, te rad institucija kao što su Centralna izborna komisija i Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

U narednom periodu Bosna i Hercegovina će, kako je rečeno, biti redovna tema Monitoring komiteta, a već u martu na svojoj sjednici u Ankari ovo tijelo će nastaviti raspravu o stanju u BiH, nakon čega će uslijediti i posjeta izvjestilaca Vijeća Evrope našoj državi. Do kraja godine očekuje se finaliziranje izvještaja o BiH, te rasprava na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću