MENI
30.1.2020

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić sastao se sa izvršnim direktorom Svjetske banke

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić sastao se danas sa izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidseom.

Razgovarali su o pripremi nove četverogodišnje strategije za Bosnu i Hercegovinu i o prioritetima saradnje sa Svjetskom bankom. Naglasili su da se ovim dokumentom definiraju najvažnije oblasti za program Svjetske banke.

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio se na svim projektima koje je u prethodnom periodu finansirala i realizirala Svjetska banka, a posebno na programima unapređenja cestovne infrastrukture,  jačanja i razvoja malih i srednjih preduzeća, projektima energetske efikasnosti u javnim objektima, kao i na projektima iz oblasti restrukturiranja zdravstvenog sektora. Rekao je da je u pripremi novog partnerskog ugovora, za jačanje ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine neophodno pružiti dalju podršku infrastrukturnim projektima, privatnom poduzetništvu, zaštiti okoliša, kao i nastavku reformi u svim segmentima. Zvizdić je istaknuo da bi za BiH bilo važno da se, imajući u vidu pozitivne rezultate projekta odsumporavanja u Termoelektrani Ugljevik, nastavi raditi i na drugim projektima u termoenregetskom sektoru, sa posebnim fokusom na Termoelektrani Kakanj, kao i da se analizira mogućnost učešća u realizaciji projekta izgradnje gasovoda prema jugu, do granice BiH i Hrvatske.

Predsjedavajući Zvizdić posebno je istaknuo važnost saradnje na stručnom i tehničkom nivou, kako bi se, na bazi dobrih praksi, skratile i ubrzale procedure za izdavanje građevinskih dozvola i za registraciju preduzeća, čime bi značajno poboljšali parametre za ocjenjivanje lakoće poslovanja i time popravili poziciju BiH na Doing Business listi.

Predsjedavajući Zvizdić i direktor Koen razgovarali su i o predstojećem godišnjem sastanku Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koji će biti održan u Sarajevu u junu ove godine. Ocijenjeno je da će sastanak biti dobra prilika za dalje etabliranje BiH unutar saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama. (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću