MENI
29.1.2020.

Изашао нови број „Парламента“ за период април – децембар 2019. године

Нови број „Парламента“, штампаног билтена Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) за период април – децембар 2019. године, доноси опширну информацију са 4. хитне сједнице Представничког дома ПСБиХ, на којој је потврђена Одлука Предсједништва БиХ о именовању Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Билтен ПСБиХ преноси садржај експозеа, којег је Тегелтија изнио пред посланике Представничког дома, те информацију о именовању чланова сталних комисија Представничког дома ПСБиХ.

Такође, билтен преноси информацију да су избором предсједавајућих, те првих и других замјеника предсједавајућих конституиране сталне комисије Представничког дома ПСБиХ.

У новом броју билтена ПСБиХ објављена је и информација о одржаној 5. хитној сједници Представничког дома ПСБиХ, на којој је потврђена Одлука предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије о именовању министара, замјеника министара и замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ.

„Парламент“ објављује и опширан извјештај са 11. Међународне конференције омбудсмена за оружане снаге, коју је, у сарадњи са ПСБиХ и Канцеларијом парламентарног војног повјереника БиХ, организирао Женевски центар за управљање безбједносним сектором (DCAF). У извјештају се прецизира да је на конференцији учествовало више од 200 представника институција војних омбудсмена, те међународних и невладиних организација из 51 државе свијета.

У билтену се извјештава и о 6. пленарној сједници Парламентарне скупштине Процеса сарадње у југоисточној Европи, која је, под предсједавањем Босне и Херцеговине, одржана у згради ПСБиХ. О бољој повезаности за бољи живот, као главној теми сједнице и моту босанскохерцеговачког предсједавања овом регионалном иницијативом, говорили су највиши званичници из једанаест држава југоисточне Европе.

„ Парламент“ преноси и информацију о свечаности отварања Тwinning пројекта Европске уније (ЕУ) под називом „Оснаживање и наставак подршке парламентима БиХ у пословима европских интеграција“. Пројекат у вриједности 2,3 милиона евра, који ће у наредне двије године обухватити ПСБиХ, Парламент Федерације Босне и Херцеговине, Народну скупштину Републике Српске, Скупштину Брчко Дистрикта, као и скупштине кантона, провест ће конзорцијум којег ће чинити Народна скупштина Мађарске, Парламент Аустрије и Хрватски сабор.

У новом броју билтена објављене су и информације о одржаним састанцима чланова колегијума оба дома ПСБиХ са новоименованим шефом Делегације Европске уније (ЕУ) у Босни и Херцеговини и специјалним представником ЕУ у БиХ амбасадором Johannom Sattlerom, као и са предсједником Националног савјета Републике Аустрије Wolfgangom Sobotkom, на којима се, између осталог, разговарало о процесу успоставе власти на нивоу БиХ.

Пренесене су и информације о учешћу предсједавајућег Дома народа ПСБиХ Бакира Изетбеговића на четвртом састанку предсједника парламената евроазијских земаља на тему „Већа Еуроазија: дијалог, повјерење, партнерство“, који је одржан у Нур – Султану, главном граду Републике Казахстан, као и учешћу предсједавајуће Представничког дома ПСБиХ Борјане Кришто на конференцији Парламентарне скупштине Медитерана на тему „Алтернативна тржишта капитала за економски раст на Медитерану – кључна улога парламентараца“, која је одржана у италијанском граду Милану.

У билтену је објављена и информација да је Делегација ПСБиХ, предвођена предсједавајућим Представничког дома ПСБиХ Небојшом Радмановићем и замјеником предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Николом Шпирићем, учествовала на 141. засједању Скупштине Интерпарламентарне уније.

Билтен преноси и информације о учешћу замјенице предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Борјане Кришто и замјеника предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Николе Шпирића на Европској конференцији предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе у Стразбуру.

„ Парламент“ извјештава и о активностима посланика из различитих политичких странака окупљених у „Зеленом клубу“ у вези са рјешавањем проблема одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе. Пренесена је и информација о догађају који је, поводом Свјетског дана борбе против рака дојке и у оквиру кампање заговарања легализације употребе канабиса у медицинске сврхе, одржан у згради ПСБиХ. Како се у билтену преноси, посланик у Представничком дому Саша Магазиновић и Удружење „КанаБХ“ су у згради ПСБиХ организирали догађај под називом "Боље илегално жив, него легално мртав".

Осим наведеног, билтен извјештава и о другим редовним активностима ПСБиХ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу