MENI
29.1.2020

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović na sastanku Radne grupe Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović učestvovali su u Briselu na sastanku Radne grupe Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan.

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Zvizdić rekao je da za BiH euroatlantske integracije i regionalna stabilnost nemaju alternativu, te da su to, uz dalju demokratizaciju društva, izgradnju infrastrukture i društva znanja, kao i jačanje vladavine prava, ključni uvjeti demokratskog i ekonomskog razvoja koji našim građanima trebaju osigurati bolji standard i miran i dostojanstven život.
“BiH nije velika država - ima 3,5 miliona stanovnika, ali smo samo u prošloj godini imali preko 1,7 miliona turista, u zadnje četiri godine smo imali rast GDP veći od 3,2 posto, otvoreno je više desetina hiljada radnih mjesta, bili smo lideri u izvozu u našem regionu, a među prvih deset najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, sedam je članica Evropske unije (EU). Ekonomski procesi imaju pozitivne trendove, ali to nije dovoljno, dosegli smo određene limite i upravo nam je sada, više nego ikada, potreban poticaj naših prijatelja kako bi sačuvali pozitivan momentum – podsjećam da je još uvijek preko 70 posto građana BiH opredijeljeno za EU – jer smo mi u BiH svjesni da su evropske integracije jedini i najefikasniji instrument za jačanje političke stabilnosti, za prihvatanje evropskih vrijednosti i ključni podstrek za ekonomski prosperitet. Mi u BiH ne želimo nikakvo takozvano 'povlašteno partnerstvo' sa EU, niti bilo kakvu regionalnu inicijativu koja bi bila supstitucija za EU integracije BiH – mi u BiH isključivo želimo punopravno članstvo u EU. Na realizaciji toga cilja vrlo mukotrpno smo radili posljednjih godina, i postigli napredak koji treba rezultirati  dobijanjem kandidatskog statusa”, rekao je predsjedavajući Zvizdić u obraćanju pred Radnom grupom Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan.

Dr. Dragan Čović je prilikom obraćanja zvaničnicima istakao kako Bosna i Hercegovina mora napraviti iskorak u području evropskih integracija za šta ne postoji alternativa. Prethodnih godinu i po, naglasio je, Bosna i Hercegovina bila je zaokupljena unutrašnjim problemima i izazovima poput uspostave vlasti i zakonodavnih tijela. No, kako je rekao, taj period je dovršen i nova dinamika rada treba dovesti do intenzivnih promjena kako bismo se suočili s onim što je ispred nas, uključujući Izborni zakon. Spominjući odluke sudova u BiH i Strazburu, dr. Čović je kazao kako se Izborni zakon mora izmijeniti u skladu sa tim odlukama, da se očekuje finaliziranje izmjena do kraja marta tekuće godine, te da se pitanje izbora u Gradu Mostaru također mora riješiti. Podjele i nesporazumi se moraju staviti sa strane, istaknuo je dr. Čović.

Ekonomska i politička sigurnost u BiH moraju se osigurati, istaknuo je dr. Čović, te izrazio očekivanje da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status ove godine kako bi time dobila dodatan vjetar u leđa.

Predstavnici parlamenata iz regije Zapadnog Balkana također su se obratili prisutnima, govoreći o perspektivi članstva i regionalne konsolidacije, uz analize stanja u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Nakon uvodnih govora uslijedio je formalni razgovor s prisutnim poslanicima Evropskog parlamenta, koje je predvodio izvjestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan i poslanik Republike Hrvatske Tonino Picula. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću