MENI
2.1.2020

Čestitka predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denisa Zvizdića predsjedniku Sabora i premijeru Republike Hrvatske povodom preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evropske unije

Predsjedavajući Predstavničkog  doma Parlamentarne skupštine  BiH, dr. Denis Zvizdić uputio je čestitku predsjedniku Sabora Republike Hrvatske Gordanu Jandrokoviću i premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evropske unije, sljedećeg sadržaja:

“Najiskerenije vam čestitam šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evropske unije koje u Bosni i Hercegovini vidimo kao period snažnog reafirmiranja važnosti projekta proširenja Evropske unije na prostor zapadnog Balkana, koji u strateškom, geografskom, historijskom i kulturološkom smislu pripada porodici evropskih zemalja.

Jedan od dva ključna vanjskopolitička cilja BiH jeste punopravno članstvo u EU. To je, uz NATO integracije, prioritet koji nema alternativu i koji BiH treba osigurati permanentni mir, dugoročnu stabilnost i ekonomski prosperitet.
Bosna i Hercegovina je bila, jeste i želi ostati vidljiv i pouzdan partner u procesima euroatlantskih integracija i kreiranja mira i stabilnosti u regionalnim i međunarodnim okvirima.

Imajući u vidu da je u proteklih nekoliko godina Bosna i Hercegovina  napravila značajne pomake na putu evropskih integracija, očekujemo da u toku vašeg predsjedavanja, evropska orijentiranost i ostvareni napredak Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, bude ispravno promoviran, te da u konačnici rezultira dobivanjem statusa kandidata za Evropsku uniju.

To bi bila najbolja i najkonkretnija poruka i podrška Bosni i Hercegovini i očekivanoj zajedničkoj evropskoj budućnosti, i BiH, kao i čitavog regiona.”, kaže se u čestitki predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupstine BiH, dr.Denisa Zvizdića. (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću