MENI
20.12.2019

Održana 2. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda

Na 2. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđeno je da je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine.

Ustavnopravna komisija Doma naroda razmatrala je Zahtjev Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za izjašnjenje о Zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, čiji je podnosilac član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. U vezi s ovim Zahtjevom Ustavnopravna komisija Doma naroda konstatovala je da je PSBiH usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, koji je objavljen u „Službenom glasniku BiH“, broj 23/04. Također je konstatovano da je Ustavni sud BiH 8. novembra 2019. godine primio Zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti navedenog Zakona. Nakon rasprave, Ustavnopravna komisija Doma naroda odlučila je da Ustavnom sudu BiH prepusti donošenje odluke o Zahtjevu.

U vezi sa Zahtjevom Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na Zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi člana 17. tačka 22), u vezi s članom 18. tačka a) Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, čiji je podnosilac Sud BiH, Ustavnopravna komisija konstatovala je da je Ustavni sud BiH 5. jula 2019. godine donio Odluku o ovom Zahtjevu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću