MENI
11.12.2019

Članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine sastali se sa predstavnicima Gradske uprave Trebinje

Članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, sa predsjedavajućim Vijeća Andrijom Svatokom na čelu, održali su danas u Trebinju sastanak sa predsjednikom Skupštine Grada Trebinja dr. Dragoslavom Banjakom i načelnikom Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoranom Miloševićem.

Predsjedavajući Svatok upoznao je predstavnike Skupštine Grada Trebinja sa strukturom i radom Vijeća nacionalih manjina BiH. Prema njegovim riječima, jedan od načina rada ovog savjetodavnog tijela PSBiH jesu i posjete lokalnim zajednicama, kako bi se stekla saznanja o položaju nacionalnih manjina na području cijele BiH.

Predsjedavajući Svatok istaknuo je da će se Vijeće u narednom periodu baviti sistemskim rješavanjem pitanja finansiranja udruženja nacionalnih manjina na području BiH, te da će, u skladu sa nadležnostima Vijeća, poduzeti aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH s ciljem poboljšanja položaja i statusa nacionalnih manjina u BiH.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja dr. Dragoslav Banjak zahvalio se članovima Vijeća što su u svoje planirane posjete uključili i Grad Trebinje kako bi se upoznali s aktuelnom situacijom u ovom gradu, s posebnim osvrtom na položaj nacionalnih manjina koji žive na području grada i općine. Istaknuvši da na području Grada Trebinja ne živi puno pripadnika nacionalnih manjina, dr. Banjak je kazao da vrijednost grada predstavlja to što graniči sa drugim državama, što Trebinju osigurava komuniciranje i povezanost sa drugima i drugačijima.

Predstavnici Skupštine Grada Trebinja istaknuli su kako su iz budžeta u proteklom periodu izdvojena značajna sredstva za stambeno zbrinjavanje Roma, te najavili da i u narednom periodu planiraju izdvajati značajna finansijska sredstva za pripadnike svih nacionalnih manjina, bilo da je riječ o rješavanju stambenog ili nekog drugog pitanja.

Na sastanku je zajednički konstatirano kako je specifično da u južnim djelovima BiH općenito nema puno pripadnika nacionalnih manjina, kao što je slučaj na drugim područjima BiH. Zato se, kako je rečeno, i javljaju određene poteškoće kada je riječ o ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina. S tim u vezi, rečeno je, treba uložiti napore kako bi se djelovanje pripadnika nacionalnih manjina sa ovog područja koordiniralo na što bolji mogući način, čime bi na lakši način ostvarivali svoja prava. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću