MENI
2.12.2019

Predsjedavajući klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda Lidija Bradara i Asim Sarajlić učestvovat će na okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lidija Bradara i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić učestvovat će na okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana, koji će se 3. decembra održati u Evropskom parlamentu u Briselu.

Okrugli sto, kojeg organizuje Odbor za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta, bit će prilika za vodeće parlamentarce iz država zapadnog Balkana da se sastanu sa novoizabranim članovima Evropskog parlamenta, uključujući i stalne izvjestioce AFET-a, te predsjedavajuće delegacija Evropskog parlamenta za države zapadnog Balkana u pretpristupnom procesu.

Kako su organizatori najavili, rasprava će se odnositi na proces evropskih integracija zapadnog Balkana u svjetlu posljednjih odluka Evropskog vijeća kojima se odgađa otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te rezolucije Evropskog parlamenta o otvaranju pristupnih pregovora.

Očekuje se da će se učesnicima okruglog stola obratiti predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, novoimenovani komesar Evropske unije (EU) za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, kao i predsjedavajući Radne grupe AFET-a za zapadni Balkan Tonino Picula.

Predsjedavajući klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH  Lidija Bradara i Asim Sarajlić učestvovat će i na sastanku članova AFET-a sa delegacijama državnih parlamenata, koji će se održati 4. decembra u Briselu. Očekuje se da će u radu ovog sastanka učestvovati i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću