MENI
28.11.2019

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP BiH Saša Magazinović razgovarao sa predsjednicom Udruženja „Zaboravljena djeca rata“

"Predsjednica Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ Ajna Jusić posjetila je Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine gdje joj je domaćin bio šef Kluba poslanika SDP BiH Saša Magazinović.

Ovom prilikom Magazinović je dao punu podršku aktivnostima Udruženja „Zaboravljena djeca rata“, stavio se na raspolaganje, te iskazao svoje poštovanje i divljenje hrabrosti članicama i članovima da otvoreno i javno govore o svojim i životnim iskustvima svojih majki, te da skrenu pažnju da postoji društvena grupa koju čine djeca rođena kao posljedica silovanja njihovih majki što ne smije biti tabu tema.

Magazinović je čestitao Ajni Jusić na nedavnom govoru u New Yorku pred predstavnicima UN-a gdje je svojom iskrenošću i emotivnošću izazvala reakcije ne samo u Americi i Evropi nego i na drugim kontinentima.

Jusić je u razgovoru naglasila da je u BiH oko 50 000 djevojaka, žena i muškaraca preživjelo ratna silovanja, ali da učinkovitog sistemskog poteza vlasti nije bilo. Posebno je istaknula da traume koje preživljavaju žrtve i njihove porodice kroz aktivnosti udruženja žele učiniti manjim, a paralelno s tim raditi na skidanju stigme sa ove teme i sistemskim rješenjima koja će prepoznati da i društvena grupa kojoj pripada treba imati jednaka ljudska prava i ne smije ni na koji način biti diskriminirana.

Poseban akcenat u razgovoru Jusić i Magazinović su stavili na djecu čiji su očevi pripadnici stranih mirovnih misija i humanitarnih organizacija. Ova grupacija djece rađa se dejstvom ratnih silovanja, seksualne eksploatacije, partnerskih odnosa lokalnih žena sa stranim službenicima koji po pravilniku misije nisu smjeli ostvarivati takav vid odnosa sa lokalnim stanovništvom.

Istaknuli su saglasnost da i pored toga što se ova pojava planski i sistematično ignorira i skriva od javnosti, ne samo žrtve nego i cjelokupno društvo polažu pravo na istinu i o nedjelima koja su počinjena od strane, kako iz Udruženja navode, loših pojedinaca. Ovo Udruženje zagovara principe ljudskosti, solidarnosti i empatije jer su to jedine tri strane koje mogu pomoći u kreiranju društva jednakih vrijednosti.

Jusić i Magazinović su saglasni da država mora stati iza žrtava nedjela počinjenih od strane pripadnika međunarodnih mirovnih misija i humanitarnih organizacija, jednako kao i djece koja su rođena kao posljedica silovanja počinjenih od strane pripadnika neprijateljskih vojnika u odnosu na stranu kojoj je majka pripadala.

Dogovoren je niz zajedničkih aktivnosti kojima će se u ovu problematiku uključiti državne institucije." (saopćenje predsjedavajućeg Kluba poslanika SDP BiH -a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću