MENI
27.11.2019

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto na 14. forumu UN u Berlinu učestvuje na panelima o jačanju parlamentarne dimenzije globalnog upravljanja internetom

"Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto učestvuje na 14. forumu Ujedinjenih naroda (UN) o upravljanju internetom, koji se održava u Berlinu.

Na ovom globalnom forumu, koji nosi naslov „Jedan svijet. Jedna mreža. Jedna vizija“, učestvuje više hiljada predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, stručnih i naučnih grupa, međunarodnih organizacija te organizacija civilnog društva.

Drugoga dana foruma učesnicima su se, pored ostalih, obratili generalni sekretar UN Antonio Guterres, te njemačka kancelarka Angela Merkel.

Naglašeno je kako World Wide Web treba nova pravila djelovanja, te je pozvano na slobodan, otvoren i decentraliziran internet. Također je istaknuto da je nužna saradnja vlada država, poslovnog i civilnog društva, kao i svih ostalih učesnika na zaštiti interneta kao javnog dobra.

Zaključeno je kako je nužno, u cilju smanjenja digitalne podijeljenosti svijeta, osigurati svim ljudima pristup internetu do 2030. godine.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto učestvovala je i na više panela na kojima je raspravljano o jačanju parlamentarne dimenzije globalnog upravljanja internetom, zajedničkim rješenjima u vezi s rastućom digitalnom tehnologijom i tržištem, kao i o značenju prekograničnog upravljanja podacima, internetskoj sigurnosti i e-uključivanju marginaliziranih grupa u digitalnom svijetu. (saopćenje iz Kabineta zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću