MENI
26.11.2019

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto učestvuje na 14. forumu UN o upravljanju internetom

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto učestvuje na 14. forumu Ujedinjenih nacija o upravljanju internetom, koji se održava u Berlinu.

Na ovom forumu govori se o jačanju parlamentarne dimenzije globalnog upravljanja internetom, o zajedničkim rješenjima u vezi sa rastućom digitalnom tehnologijom i tržištem, kao i o značenju prekograničnog upravljanja podacima, internetskoj sigurnosti i e-uključivanju marginaliziranih skupina u digitalnom svijetu.

Prvog dana zamjenica predsjedavajućeg Krišto prisustvovala je potpisivanju „Ugovora za web“, dokumenta koji ima namjeru osigurati zaštitu online podataka, smanjenje online mržnje i nasilja, kriminalnog online ponašanja, kao i smanjenje zlonamjerne upotrebe interneta u vidu hakerskih napada.

Naglašeno je da ovaj „Ugovor za web“ predstavlja plan kako osigurati da online svijet uistinu služi čovječanstvu, te je izražena zahvala za više od 160 organizacija koje su podržale ovaj projekat.

Na marginama foruma zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto susrela se sa njemačkim ministrom privrede i energetike Peterom Altmaierom, te sa glavnim izvršnim direktorom Siemens AG Joeom Kaeserom.

Na 14. forumu UN o upravljanju internetom, koji nosi naslov „Jedan svijet. Jedna mreža. Jedna vizija“, učestvuje više hiljada predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, stručnih i naučnih grupa, međunarodnih organizacija, te organizacija civilnog društva.

Drugog dana ovog foruma predviđeno je obraćanje njemačke kancelarke Angele Merkel. (saopćenje iz Kabineta zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću