MENI
5.11.2019.

Реаговање Секретаријата Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине на нетачне информације објављене у дијелу медија дана 5. новембра 2019. године

Поводом нетачних тврдњи објављених у дијелу медија, а поводом текста "Звиздић: не постоји могућност да се Вијеће министара нађе у блокади", објавлјеном данас (5. новембра 2019. године) на порталу "Klix.ba", у циљу потпуног и истинитог информисања јавности Секретаријат Парламентарне скупштине БиХ принуђен је емитовати реаговање сљедеће садржине (слиједи текст): 

"НИЈЕ ИСТИНА ДА ПАРЛАМЕНТАРНА СКУПШТИНА БиХ НЕ ДОЗВОЉАВА УЛАЗАК НОВИНАРИМА У ЗГРАДУ ПСБиХ"

Нетачно је да постоји било каква одлука Секретаријата Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине којом се, како је написано, "забрањује новинарима да бораве у згради државног органа законодавне власти, осим у случајевима када је ријеч о јавим сједницама, односно када су позвани на сједнице".

Секретаријат Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине такву одлуку није могао донијети јер улазак, кретање и боравак новинара у згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине апсолутно није у надлежности Секретаријата Парламентарне скупштине БиХ, већ друге државне институције - Службе за заједничке послове институција БиХ.

Наглашавамо чињеницу да је Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине оцијењена као једна од најтранспарентнијих државних институција и да је јавност у обављању функције највише законодавне институције у држави гарантована и законским прописима. Стога наглашавамо да Секретаријат Парламентарне скупштине БиХ не проводи никакву недемократску праксу, како је нетачно написано у тексту који је најприје објављен на порталу Klix, а потом и слична тврдња пренесена и у дијелу других медија. Штавише, одговорно тврдимо да никада из Секретаријата или Сектора за односе са јавношћу Парламентарне скупштине према Служби за заједничке послове институција БиХ и њеном Сектору за унутрашње обезбјеђење није упућен било какав захтјев да се новинарима не допусти улазак у објекат Парламентарне скупштине БиХ.

Такође наглашавамо да Сектор за односе с јавношћу Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине свим медијима а истовремено и Служби за заједничке послове институција БиХ ажурно шаље седмичне најаве али и најаве дневних догађаја, уз посебну напомену за ријетке радне састанке који нису отворени за јавност. Међутим, то што је неки догађај, попут рецимо сједница колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ, затворен за присуство медија, не значи да новинари не могу ући у зграду Парламентарне скупштине БиХ и радити свој посао нити се таква најава може сматрати налогом службеницима Службе за заједничке послове институција БиХ да било коме забране улаз у објекат. Колико је нама познато, они се у свом раду позивају на кућни ред а не на било какве налоге Секретаријата ПСБиХ и врло је неугодна замјена теза да новинаре у раду спречава неко из ПСБиХ.  

Иначе, Секретаријат Парламентарне скупштине БиХ битним дијелом своје мисије сматра обавезу да новинарима за обављање посла обезбједи оптималне услове. У том циљу, у складу са могућностима, опремљена је новинарска соба, посебна сала за прес конференције, обезбјеђена посебно опремљена мјеста за праћење засједања парламентарних домова и радних тијела, појачано освјетљење за бољи рад камермана и сниматеља, а нарочито је поједностављен процес акредитовања медија за праћење рада ПСБиХ. За комуникацију са новинарима управо од новинара добијамо увијек само највише оцјене, али новинари требају имати на уму да није у нашој надлежностти да се бавимо уласком новинара у зграду, нити њиховим кретањем у згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине. За то је искључиво надлежна Служба за заједничке послове институција БиХ а не Секретаријат или било које радно тијело Парламентарне скупштине БиХ." (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу