MENI
25.10.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto susreli se u Strazburu sa predsjednicom Parlamenta Norveške

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Nikola Špirić i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, koji učestvuju u radu Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, susreli su se u Strazburu sa predsjednicom Parlamenta Norveške Tone Wilhelmsen Troen.

Tokom razgovora zajednički je konstatirano da su odnosi dvije države prijateljski i bez otvorenih pitanja, ali i upozoreno na činjenicu da takve političke odnose ne prati bolja ekonomska saradnja. S tim u vezi članovi rukovodstva oba doma PSBiH pozvali su predsjednicu Parlamenta Norveške da ohrabri investitore iz te zemlje da ulažu u privredu BiH, posebno u sektore energetike i poljoprivrede.

Predsjednica Parlamenta Norveške naglasila je da je Vlada te zemlje donijela odluku da izdvoji novih pet miliona eura podrške različitim projektima u BiH, te dodala da bi bilo neophodno završiti proces formiranja vlasti na svim nivoima kako bi se naša zemlja mogla kretati naprijed i na političkom i na ekonomskom planu.

Dr. Špirić i gospođa Krišto upoznali su predsjednicu Parlamenta Norveške sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, te izrazili uvjerenje da će u najskorije vrijeme biti postignut dogovor u vezi sa izborom novog Vijeća ministara BiH, što bi, kako su rekli, dovelo do deblokade rada PSBiH i izbora članova Delegacije PSBiH u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope.

Najviši zvaničnici oba doma PSBiH naglasili su da u BiH postoji puni konsenzus svih političkih snaga u vezi sa procesom evropskih integracija naše zemlje. Podijeljena su mišljenja kad je riječ o članstvu BiH u NATO, zbog čega, kako su upozorili Špirić i Krišto, tim pitanjem nije dobro uvjetovati proces formiranja vlasti na nivou BiH.

Zamjenici predsjedavajućih oba doma PSBiH pozvali su predsjednicu Parlamenta Norveške da posjeti BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću