MENI
25.10.2019

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić razgovarali sa generalnom sekretarkom Vijeća Evrope

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić razgovarali su, na marginama Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, sa generalnom sekretarkom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović Burić.

U srdačnom i otvorenom razgovoru generalna sekretarka Vijeća Evrope podsjetila je na činjenicu da postoji Akcioni plan 2018. – 2021. za saradnju te međunarodne organizacije sa BiH. S tim u vezi, gospođa Pejčinović Burić naglasila je da bi Vijeće Evrope pozdravio izbor nove Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), te izrazila nadu da će do januara naredne godine biti dostavljeni akreditivi članova nove Delegacije, što bi, kako je rekla, značilo nastavak sadržajne saradnje Vijeća Evrope sa BiH.

Zahvaljujući se na političkoj podršci koju Vijeće Evrope godinama pruža BiH s ciljem razvoja demokratije, poštivanja ljudskih prava i uspostavljanja vladavine prava, članovi rukovodstva oba doma PSBiH upoznali su generalnu sekretarku Vijeća Evrope sa razlozima koji su doveli do blokade izbora novog Vijeća ministara BiH i, posljedično, nefunkcionisanja PSBiH.

Gospođa Krišto i dr. Špirić posebno su se zahvalili na finansijskoj pomoći u visini od milion eura, koliko je Vijeće Evrope izdvojio za ublažavanje posljedica migrantske krize u BiH. Članovi rukovodstva oba doma PSBiH upozorili su na činjenicu da se naša zemlja u sve oštrijoj formi suočava sa migrantskom krizom, posebno u uslovima kada, kako su rekli, institucije ne funkcionišu i nisu u stanju da kontrolišu i upravljaju ovom krizom. U vezi s ovim pitanjem, gospođa Pejčinović Burić obavijestila je najviše zvaničnike PSBiH da je formiran Ured specijalnog predstavnika Vijeća Evrope za pitanja migracija, koju će predvoditi šef Ureda Vijeća Evrope u BiH ambasador Drahoslav Štepanek.

Tokom ovog susreta ponovo je ukazano na potrebu da BiH implementira presude Evropskog suda za ljudska prava, posebo presudu u slučaju Sejdić i Finci. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću