MENI
25.10.2019.

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто и замјеник предсједавајућег Дома народа др Никола Шпирић разговарали у Стразбуру са предсједницом Парламентарне скупштине Савјета Европе

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Борјана Кришто и замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Никола Шпирић, који учествују на Европској конференцији предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе, разговарали су у Стразбуру са предсједницом Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ) Liliane Maury Pasquier.

Поздрављајући чињеницу да је ПСБиХ на највишем нивоу представљена на Европској конференцији предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе, госпођа Pasquier апеловала је на чланове руководства оба дома ПСБиХ да учине све како би била изабрана Делегација ПСБиХ у ПССЕ. Предсједница ПССЕ нагласила је да ће институција на чијем је челу бити на располагању да пружи сву могућу помоћ ПСБиХ у превазилажењу проблема јер је, како је рекла, избор чланова Делегације ПСБиХ у ПССЕ у интересу и БиХ и Савјета Европе.

Захваљујући се на напорима и подршци ПССЕ у настојању да се именује Делегација ПСБиХ у ПССЕ, чланови руководства оба дома ПСБиХ упозорили су на то да постоји блокада у именовању предсједавајућег Савјета министара БиХ, која за посљедицу има нефункционисање законодавне власти у пуном капацитету, те избор сталних комисија, заједничких радних тијела и делегација у међународним организацијама.

Упозоравајући на чињеницу да блокада у избору Савјета министара БиХ и нефункционисање највише законодавне институције штети интересима свих грађана БиХ и знатно успорава интеграционе процесе и реформе, госпођа Кришто и др Шпирић нагласили су да ће учинити све како би се у БиХ успоставио неопходан унутрашњи дијалог и консензус који би довео до деблокаде процеса формирања власти, функционисања ПСБиХ и избора чланова делегација у међународним институцијама и парламентарним организацијама. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу