MENI
25.10.2019

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić razgovarali u Strazburu sa predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić, koji učestvuju na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, razgovarali su u Strazburu sa predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) Liliane Maury Pasquier.

Pozdravljajući činjenicu da je PSBiH na najvišem nivou predstavljena na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, gospođa Pasquier apelirala je na članove rukovodstva oba doma PSBiH da učine sve kako bi bila izabrana Delegacija PSBiH u PSVE. Predsjednica PSVE naglasila je da će institucija na čijem je čelu biti na raspolaganju da pruži svu moguću pomoć PSBiH u prevazilaženju problema jer je, kako je rekla, izbor članova Delegacije PSBiH u PSVE u interesu i BiH i Vijeća Evrope.

Zahvaljujući se na naporima i podršci PSVE u nastojanju da se imenuje Delegacija PSBiH u PSVE, članovi rukovodstva oba doma PSBiH upozorili su na to da postoji blokada u imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koja za posljedicu ima nefunkcioniranje zakonodavne vlasti u punom kapacitetu, te izbor stalnih komisija, zajedničkih radnih tijela i delegacija u međunarodnim organizacijama.

Upozoravajući na činjenicu da blokada u izboru Vijeća ministara BiH i nefunkcioniranje najviše zakonodavne institucije šteti interesima svih građana BiH i znatno usporava integracione procese i reforme, gospođa Krišto i dr. Špirić naglasili su da će učiniti sve kako bi se u BiH uspostavio neophodan unutarnji dijalog i konsenzus koji bi doveo do deblokade procesa formiranja vlasti, funkcioniranja PSBiH i izbora članova delegacija u međunarodnim institucijama i parlamentarnim organizacijama. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću