MENI
25.10.2019.

Замјеник предсједавајућег Дома народа др Никола Шпирић и замјеница предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто разговарали са предсједником Сената Републике Француске

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) др Никола Шпирић и замјеница предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто разговарали су у Стразбуру, на маргинама Европске конференције предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе, са предсједником Сената Републике Француске Gerardom Larcherom.

Честитајући предсједницима Народне скупштине и Сената Француске на успјешном предсједавању сесијама Европске конференције предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе, највиши званичници оба дома ПСБиХ упознали су господина Larchera са политичком ситуацијом у БиХ, апострофирајући чињеницу да ни годину дана након проведених избора није формирана власт на државном нивоу, у Федерацији БиХ и у неколико кантона.

Шпирић и Кришто упозорили су да је једна од посљедица застоја у формирању власти на нивоу БиХ и то да ПСБиХ није изабрала чланове Делегације у Парламентарној скупштини Савјета Европе, што, како су нагласили, није порука никоме извана, већ резултат унутрашњих политичких слабости у БиХ. С тим у вези, замјеници предсједавајућих оба дома ПСБиХ изразили су увјерење да ће сви кључни фактори схватити да будућност БиХ почива на сталном унутрашњем дијалогу и консензусу око свих спорних питања. Нагласили су, такође, да формирање власти на нивоу БиХ представља кључан фактор за рјешавање свих унутрашњих политичких спорова, али и за адекватно представљање БиХ у међународним организацијама и институцијама.

Посебна тема разговора било је питање поштивања одредби Устава БиХ, односно Анекса 4 Дејтонског мировног споразума, на темељу којег је БиХ, како је наглашено, конституисана као држава три конститутивна народа и осталих грађана. Упозорено је да Устав БиХ треба поштовати јер, како је речено, нико од оних који критикују Дејтон није понудио бољи споразум за БиХ. Указано је и на потребу поштовања одлука Уставног суда БиХ, који је ван снаге ставио одредбе Изборног закона БиХ супротне уставном начелу по коме сваки конститутивни народ има право да бира легитимне представнике у институције власти у БиХ. С тим у вези, предсједник Сената Француске рекао је да се рјешења за сва спорна питања морају наћи унутар БиХ. Упозоривши на чињеницу да криза у формирању власти на нивоу БиХ компликује ситуацију кад је ријеч о чланству наше земље у Савјету Европе, те изазива застој на европском путу БиХ, господин Larcher рекао је да БиХ увијек може рачунати на подршку и помоћ Сената Француске.

Разговарано је и о унапређењу добрих билатералних односа двије земље, посебно на економском плану. С тим у вези, највиши званичници оба дома ПСБиХ позвали су господина Larchera да охрабри француске инвеститоре да више улажу у БиХ, нарочито у областима енергетике и трговине.

Током сусрета поздрављена је чињеница да ће БиХ наредне године бити домаћин 21. засједања Асоцијације европских сената. Разговарало се и о могућим темама за дијалог предсједника европских сената, те је прихваћен приједлог највиших званичника ПСБиХ да се у Сарајеву разговара о улози сената у национално мјешовитим друштвима и државама. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу