MENI
25.10.2019.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda dr. Nikola Špirić i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Borjana Krišto razgovarali sa predsjednikom Senata Republike Francuske

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Nikola Špirić i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto razgovarali su u Strasbourgu, na marginama Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, sa predsjednikom Senata Republike Francuske Gerardom Larcherom.

Čestitajući predsjednicima Narodne skupštine i Senata Francuske na uspješnom predsjedavanju sesijama Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, najviši zvaničnici obaju domova PSBiH upoznali su gospodina Larchera sa političkom situacijom u BiH, apostrofirajući činjenicu da ni godinu dana nakon provedenih izbora nije formirana vlast na državnoj razini, u Federaciji BiH i u nekoliko kantona.

Špirić i Krišto upozorili su da je jedna od posljedica zastoja u formiranju vlasti na razini BiH i to da PSBiH nije izabrala članove Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, što, kako su naglasili, nije poruka nikome izvana, već rezultat unutarnjih političkih slabosti u BiH. S tim u svezi, zamjenici predsjedatelja obaju domova PSBiH izrazili su uvjerenje da će svi ključni faktori shvatiti da budućnost BiH počiva na stalnom unutarnjem dijalogu i konsenzusu oko svih spornih pitanja. Naglasili su, također, da formiranje vlasti na razini BiH predstavlja ključan faktor za rješavanje svih unutarnjih političkih sporova, ali i za adekvatno predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Posebna tema razgovora bilo je pitanje poštivanja odredaba Ustava BiH, odnosno Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, na temelju kojeg je BiH, kako je naglašeno, konstituisana kao država tri konstitutivna naroda i ostalih građana. Upozoreno je da Ustav BiH treba poštovati jer, kako je rečeno, nitko od onih koji kritikuju Dejton nije ponudio bolji sporazum za BiH. Ukazano je i na potrebu poštivanja odluka Ustavnog suda BiH, koji je izvan snage stavio odredbe Izbornog zakona BiH suprotne ustavnom načelu po kome svaki konstitutivni narod ima pravo da bira legitimne predstavnike u institucije vlasti u BiH. S tim u svezi, predsjednik Senata Francuske rekao je da se rješenja za sva sporna pitanja moraju naći unutar BiH. Upozorivši na činjenicu da kriza u formiranju vlasti na razini BiH komplikuje situaciju kad je riječ o članstvu naše zemlje u Vijeću Europe, te izaziva zastoj na europskom putu BiH, gospodin Larcher rekao je da BiH uvijek može računati na potporu i pomoć Senata Francuske.

Razgovarano je i o unapređenju dobrih bilateralnih odnosa dvaju zemalja, posebno na ekonomskom planu. S tim u svezi, najviši zvaničnici obaju domova PSBiH pozvali su gospodina Larchera da ohrabri francuske investitore da više ulažu u BiH, naročito u oblastima energetike i trgovine.

Tijekom susreta pozdravljena je činjenica da će BiH naredne godine biti domaćin 21. zasjedanja Asocijacije europskih senata. Razgovaralo se i o mogućim temama za dijalog predsjednika europskih senata, te je prihvaćen prijedlog najviših zvaničnika PSBiH da se u Sarajevu razgovara o ulozi senata u nacionalno mješovitim društvima i državama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću