MENI
25.10.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto razgovarali sa predsjednikom Senata Republike Francuske

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Nikola Špirić i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto razgovarali su u Strazburu, na marginama Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, sa predsjednikom Senata Republike Francuske Gerardom Larcherom.

Čestitajući predsjednicima Narodne skupštine i Senata Francuske na uspješnom predsjedavanju sesijama Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, najviši zvaničnici oba doma PSBiH upoznali su gospodina Larchera sa političkom situacijom u BiH, apostrofirajući činjenicu da ni godinu dana nakon provedenih izbora nije formirana vlast na državnom nivou, u Federaciji BiH i u nekoliko kantona.

Špirić i Krišto upozorili su da je jedna od posljedica zastoja u formiranju vlasti na nivou BiH i to da PSBiH nije izabrala članove Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, što, kako su naglasili, nije poruka nikome izvana, već rezultat unutrašnjih političkih slabosti u BiH. S tim u vezi, zamjenici predsjedavajućih oba doma PSBiH izrazili su uvjerenje da će svi ključni faktori shvatiti da budućnost BiH počiva na stalnom unutrašnjem dijalogu i konsenzusu oko svih spornih pitanja. Naglasili su, također, da formiranje vlasti na nivou BiH predstavlja ključan faktor za rješavanje svih unutrašnjih političkih sporova, ali i za adekvatno predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Posebna tema razgovora bilo je pitanje poštivanja odredbi Ustava BiH, odnosno Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, na temelju kojeg je BiH, kako je naglašeno, konstituisana kao država tri konstitutivna naroda i ostalih građana. Upozoreno je da Ustav BiH treba poštovati jer, kako je rečeno, niko od onih koji kritikuju Dejton nije ponudio bolji sporazum za BiH. Ukazano je i na potrebu poštovanja odluka Ustavnog suda BiH, koji je van snage stavio odredbe Izbornog zakona BiH suprotne ustavnom načelu po kome svaki konstitutivni narod ima pravo da bira legitimne predstavnike u institucije vlasti u BiH. S tim u vezi, predsjednik Senata Francuske rekao je da se rješenja za sva sporna pitanja moraju naći unutar BiH. Upozorivši na činjenicu da kriza u formiranju vlasti na nivou BiH komplikuje situaciju kad je riječ o članstvu naše zemlje u Vijeću Evrope, te izaziva zastoj na evropskom putu BiH, gospodin Larcher rekao je da BiH uvijek može računati na podršku i pomoć Senata Francuske.

Razgovarano je i o unapređenju dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje, posebno na ekonomskom planu. S tim u vezi, najviši zvaničnici oba doma PSBiH pozvali su gospodina Larchera da ohrabri francuske investitore da više ulažu u BiH, naročito u oblastima energetike i trgovine.

Tokom susreta pozdravljena je činjenica da će BiH naredne godine biti domaćin 21. zasjedanja Asocijacije evropskih senata. Razgovaralo se i o mogućim temama za dijalog predsjednika evropskih senata, te je prihvaćen prijedlog najviših zvaničnika PSBiH da se u Sarajevu razgovara o ulozi senata u nacionalno mješovitim društvima i državama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću