MENI
23.10.2019.

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто и замјеник предсједавајућег Дома народа др Никола Шпирић на Европској конференцији предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Борјана Кришто и замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Никола Шпирић учествоваће на Европској конференцији предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе, која ће се 24. и 25. октобра одржати у Стразбуру.

Уз учешће око 60 предсједника и 300 посланика држава чланица, на конференцији коју организује Парламентарна скупштина Савјета Европе, биће обиљежена 70. годишњица од оснивања Савјета Европе, јединствене међународне мултилатералне организације за заштиту људских права, развој демократије и подршку владавини права.

У оквиру расправе на тему „Наша заједничка европска кућа – сљедећих 70 година“, учесницима конференције обратиће се замјеница предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто.

Током дводневног скупа водећих европских парламентараца расправљаће се и о доприносу парламената провођењу Агенде Уједињених нација 2030. и њених циљева одрживог развоја. На ову тему у свом обраћању учесницима конференције говориће и замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Никола Шпирић.

У Стразбуру ће се расправљати и о улози парламената у борби против растуће појаве узнемиравања и говора мржње према женама у политици.

У оквиру конференције биће одржан и састанак генералних секретара парламената земаља чланица Савјета Европе.

Прва Европска конференција предсједника парламената у организацији Парламентарне скупштине Савјета Европе одржана је 1975. године и од тада се одржава сваке двије године у Стразбуру или неком од главних градова земаља чланица Савјета Европе. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу