MENI
23.10.2019

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić učestvovat će na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, koja će se 24. i 25. oktobra održati u Strazburu.

Uz učešće oko 60 predsjednika i 300 poslanika država članica, na konferenciji koju organizira Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, bit će obilježena 70. godišnjica od osnivanja Vijeća Evrope, jedinstvene međunarodne multilateralne organizacije za zaštitu ljudskih prava, razvoj demokratije i podršku vladavini prava.

U okviru rasprave na temu „Naša zajednička evropska kuća – sljedećih 70 godina“, učesnicima konferencije obratit će se zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto.

Tokom dvodnevnog skupa vodećih evropskih parlamentaraca raspravljat će se i o doprinosu parlamenata provođenju Agende Ujedinjenih naroda 2030. i njenih ciljeva održivog razvoja. Na ovu temu u svom obraćanju učesnicima konferencije govorit će i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić.

U Strazburu će se raspravljati i o ulozi parlamenata u borbi protiv rastuće pojave uznemiravanja i govora mržnje prema ženama u politici.

U okviru konferencije bit će održan i sastanak generalnih sekretara parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope.

Prva Evropska konferencija predsjednika parlamenata u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope održana je 1975. godine i od tada se održava svake dvije godine u Strazburu ili nekom od glavnih gradova zemalja članica Vijeća Evrope. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću