MENI
14.10.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović obratio se učesnicima 141. zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović obratio se danas u Beogradu učesnicima 141. zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije.

Gospodin Radmanović, koji zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikolom Špirićem, predvodi našu delegaciju na zasjedanju Interparlamentarne unije, govorio je u okviru centralne teme plenarne sesije posvećene ulozi i mehanizmima parlamenata u jačanju međunarodnog prava i regionalne saradnje.

Pozdravljajući blizu 2000 parlamentaraca iz 150 zemalja svijeta, Radmanović je svima čestitao veliki jubilej – 130 godina postojanja i rada Interparlamentarne unije, najveće i najstarije multilateralne organizacije parlamentaraca u istoriji civilizacije i demokratski uređenih država.

Čestitajući Republici Srbiji i Narodnoj skupštini Srbije na organizaciji ovog velikog skupa parlamentaraca, Radmanović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se Skupština Interparlamentarne unije, kao organizacije koja predstavlja temelj razvoja globalne i regionalne interparlamentarne saradnje, kao i parlamentarne diplomatije s ciljem rješavanja globalnih problema i konflikata, održava u jednoj od vodećih zemalja zapadnog Balkana, regiona u kome su, kako je rekao, prije samo tri decenije bjesnili krvavi ratovi. S tim u vezi, on je izrazio uvjerenje da će održavanje Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu predstavljati snažan podsticaj za sve države regiona da iza sebe ostave sukobe iz prošlosti i okrenu se budućnosti, regionalnoj i bilateralnoj političkoj i ekonomskoj saradnji s ciljem da sve zemlje regiona pronađu svoje mjesto u Evropskoj uniji.

Ocjenjujući da evropska perspektiva predstavlja snažan integrativni faktor za sve zemlje ovog regiona, Radmanović je pozvao parlamentarce da budu promotori političkog dijaloga, rješavanja kriza, te uspostavljanja sadržajnih međudržavnih odnosa, kako u regionu zapadnog Balkana tako i širom svijeta.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, gospodin Radmanović je podsjetio na činjenicu da ni godinu dana nakon održanih demokratskih izbora još nije formirana vlast i izabrano Vijeće ministara BiH zbog, kako je rekao, snažnog stranog utjecaja i unutarnjih političkih kontroverzi.

Izražavajući nadu da će BiH riješiti političku krizu, Radmanović je najavio da će izabrani poslanici i delegati PSBiH aktivno učestvovati u radu regionalnih i globalnih parlamentarnih inicijativa s ciljem da se države zapadnog Balkana integriraju u miran, stabilan i prosperitetan region u okviru kojeg će se slobodno kretati ljudi, robe i kapital.

Plenarno zasjedanje Skupštine Interparlamentarne unije bit će nastavljeno sutra, kada će parlamentarci iz cijelog svijeta obilježiti i 15. oktobar, Međunarodni dan demokratije, koji je ustanovljen upravo na inicijativu Interparlamentarne unije. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću