MENI
14.10.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović razgovarao sa predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović razgovarao je danas, na marginama 141. zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu, sa predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom.

Tokom susreta zajednički je konstatirano da su odnosi dvije zemlje na vrlo visokom nivou ali i da dobre političke i institucionalne odnose BiH i Slovenije treba da prati i snažnija saradnja na ekonomskom planu, te podizanje nivoa slovenačkih investicija u privredu BiH.

Iznoseći ocjenu da je Slovenija jedna od država članica Evropske unije (EU) koja odlično razumije političke prilike i odnose u BiH, gospodin Radmanović upoznao je predsjednika Državnog zbora Slovenije s aktuelnom političkom situacijom u BiH. On je upozorio na činjenicu da ni godinu dana nakon provedenih izbora nije izabrano novo Vijeće ministara BiH, te dodao da takva situacija bitno usporava proces evropskih integracija, oko kojeg postoji konsenzus svih važnijih političkih partija u BiH.

Predsjednik Državnog zbora Slovenije Dejan Židan podržao je evropsku perpektivu svih zemalja regiona i naglasio da je budućnost BiH u EU. Prema riječima gospodina Židana, potrebno je da EU ubrza proces pregovaranja sa svim balkanskim državama jer je, kako je rekao, punopravno članstvo ovih zemalja prvorazredan politički, sigurnosni i ekonomski interes EU. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću