MENI
3.10.2019

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa novoimenovanim šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Doma dr. Denis Zvizdić te njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto primili su danas novoimenovanog šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera.

Zaželivši gospodinu Sattleru uspješno djelovanje u Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Zvizdić istaknuo je da su odnosi unutar Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine i Kolegija kao njegovog rukovodstva vrlo korektni ali da politički odnosi još uvijek nisu takvi da se može postići dogovor oko sazivanja sjednice ovog doma. On je dodao da će se nastaviti zalagati za uspostavu punog rada Parlamentarne skupštine jer zbog zastoja u Bosni i Hercegovini trpe svi građani podjednako. Apostrofirao je problem neusvajanja Budžeta i Ilustrirao ga podatkom da se zbog njega ne realiziraju brojne socio-ekonomske reforme kao i da na ratifikaciju čeka 45 finansijskih sporazuma te dodao da je zamrznuto oko milijardu eura za kapitalne, mahom krupne infrastrukturne razvojne projekte. Po Zvizdiću, aktuelna situacija je primjer koliko politika uspijeva nadvladati ono što razum nalaže kao racionalan pristup kreiranju budućnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić danas je također rekao da pristajanje na bilo kakvo nepoštivanje vladavine zakona kao temeljnog principa na kojem počiva Evropska unija može predstavljati uvod u svojevrsnu anarhiju i izrazio nadu da će kroz dijalog biti pronađena zajednička rješenja koja otklanjaju takve prijetnje.  

Zamjenica predsjedavajućeg Doma, gospođa Borjana Krišto ukazala je na činjenicu da je Bosna i Hercegovina država tri konstutitivna naroda te da je kao predstavnik hrvatskog naroda dužna apelovati da se više čini na implementaciji odluke sudova, kako domaćih tako i međunarodnih, koje će značiti jednakopravnost svih u našoj zemlji. Ona je dodala da se nada da će intenzivnijom saradnjom u skoroj budućnosti biti pronađena rješenja koja su u općem interesu.

Gospodin Nebojša Radmanović danas je naglasio da, pored dobre želje, Evropska unija treba pružiti konkretniju pomoć Bosni i Hercegovini jer mu se, kako je rekao, nekada čini da te pomoći nema što podstiče skepticizam građana prema Evropskoj uniji. On je rekao i da Bosna i Hercegovina ispunjava sve više uslova ali da je u Evropi sve više onih koji nisu naklonjeni proširenju EU zbog čega je bi bilo bitno da EU ima snažniji pristup prema BiH. 

Ambasador Sattler istaknuo je tokom razgovora da je za budućnost Bosne i Hercegovine veoma značajan visok stepen saglasnosti domaćih aktera kada je posrijedi pristupanje Evropskoj uniji. Podsjetio je na mišljenje Evropske komisije o zahtevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i 14 ključnih prioriteta iz tog dokumenta i istaknuo da će jedan od njegovih prioriteta biti rad na akcionom planu na njihovom ispunjenju. Posebno je ovom prilikom istaknuo i ratifikaciju paketa državnog programu IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu, zatim ratifikaciju Konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima kao i uspostavu rada Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje BiH i Evropske unije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću