MENI
3.9.2019

Delegacija poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH posjetila Zajednički centar za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije

Delegacija poslanika i delegata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koju su činili Šemsudin Mehmedović, Lazar Prodanović, Edita Đapo, Saša Magazinović i Jasmin Emrić, posjetila je 2. septembra ove godine Zajednički centar za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije (ZCPS), sa sjedištem u Trebinju.

Tom prilikom članovi delegacije sastali su se sa direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem, zamjenikom direktora Fahrudinom Halačem, pomoćnikom direktora za organizaciju i operacije Draganom Kulićem i načelnikom Terenske kancelarije „Jug Čapljina“ Robertom Perićem. Tema sastanka bili su izazovi s kojima se Granična policija BiH suočava u vezi sa upravljanjem granicom i nelegalnim prelazima, a u kontekstu migracione krize koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu.

Tokom posjete poslanici i delegati PSBiH imali su priliku da se upoznaju sa radom ZCPS-a, konkretnim nadležnostima, aktivnostima i rezultatatima koje postižu u saradnji s kolegama iz ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije.

Posebna tema razgovora bili su problemi koji se odnose na lošu infrastrukturu na bosanskohercegovačkim graničnim prelazima i nedovoljan broj službenika u odnosu na propisane međunarodne standarde, što, kako je rečeno, utiče na efikasnu kontrolu granice BiH i suzbijanje nelegalnih prelazaka migranata.

Tokom razgovora zaključeno je da je Graničnu policiju BiH neophodno dodatno materijalno-tehnički i operativno jačati, ali i da je potrebno pristupiti adekvatnoj izmjeni propisa, kao što su Zakon o strancima i Zakona o azilu, kako bi Bosna i Hrecegovina odgovorila na izazove koje donosi globalna migraciona kriza. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću