MENI
30.8.2019.

Замјеник предсједавајућег Дома народа др Драган Човић разговарао у Загребу са предсједником Владе Републике Хрватске

"Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине др Драган Човић разговарао је данас у Загребу са предсједником Владе Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

На састанку су размијењена мишљења о актуелним темама, политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини и Хрватској, као и о даљој привредној сарадњи између двије земље.

Др Човић нагласио је снажну опредијељеност званичника Хрватског народног сабора према укључивању Босне и Херцеговине у Европску унију (ЕУ) и НАТО. Представници хрватског народа у БиХ су на том путу истински предводници, што су досљедним поштивањем ових спољнополитичких циљева домовине Босне и Херцеговине на примјерима и показали, истакао је др Човић.

Др Човић је казао и да је нужно што прије окончати процес формирања власти на свим нивоима уз договор и компромис и проналазак заједничког става при имплементацији потписаног споразума између ХДЗ-а БиХ, СНСД-а и СДА као изборних побједника међу својим народима.

Премијер Пленковић и овом приликом истакао је снажно залагање Владе Хрватске за што брже прикључивање Босне и Херцеговине ЕУ и НАТО-у. У том контексту, рекао је и како су препознати конзистентни ставови представника хрватског народа у БиХ, који снажно подржавају пут БиХ према ЕУ и НАТО-у. Оцијенио је како су ти процеси нужни за стабилност, мир, те привредни напредак Босне и Херцеговине.

Хрватска ће као чланица ЕУ и НАТО-а бити и даље снажан заговорник такве политике и помоћи БиХ на том путу, казао је Пленковић те додао да је у БиХ, при изради заједничких политика, важно уважавање свих права и интереса три једнакоправна конститутивна народа." (саопштење из Кабинета замјеника предсједавајућег Дома народа др Драгана Човића)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу