MENI
22.11.2013.

Чланови Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома и Заједничке комисије за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику разговарали са делегацијом Парламента Албаније


Само ако сви имамо једнаке могућности можемо остварити квалитетне и значајне резултате на пољу равноправности полова и заштите људских права истакнуто је данас током састанака предсједавајућег Нике Лозанчића и замјенице предсједавајућег Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Исмете Дервоз, те замјенице предсједавајуће Заједничке комисије за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику ПСБиХ Нермине Капетановић са делегацијом Парламента Албаније, које је предводила предсједавајућа Комисије за спољне послове Arta Dade.

Како је истакнуто, питање дискриминације и неравноправности по било којем основу треба се тицати свих чланова друштва, а ту посебно долази до изражаја положај и улога већине која мора подузимати адекватне кораке с циљем сузбијања дискриминације и неравноправности над мањином.

Према ријечима предсједавајућег Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома ПСБиХ Нике Лозанчића, у БиХ су добро уређене законске регулативе у области равноправности полова, али се јављају проблеми током њихових провођења у пракси. Сходно томе, рекао је, треба обезбједити адекватне кривичне санкције за њихово непоштивање.

Госпођа Дервоз је упознала госте са досадашњим активностима Комисије на пољу равноправности полова, истакнувши да је у ПСБиХ извршена усклађеност Изборног закона БиХ са Законом о равноправности полова у БиХ с циљем заступљености најмање 40% жена на изборним листама, те да је БиХ ратификовала Конвенцију Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и породичног насиља. Нагласила је и да се тренутно проводе активности на увођењу родно-осјетљивог језика у званичну употребу у ПСБиХ, као и да је наредне године један од главних задатака Комисије провођење активности с циљем остварења резултата на пољу родно-одговорног буџетирања.

Замјеница предсједавајуће Заједничке комисије за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику ПСБиХ Нермина Капетновић је пак истакла током разговора са делегацијом Парламента Албаније, да у БиХ тренутно не постоји политичка воља да се на нивоу БиХ успоставе системи образовања, здравства, социјалне заштите и запошљавања. „Зато Заједничка комисија подузима многобројне активности како би се осмислили механизми за остваривање ових циљева, што би створило боље услове за живот у БиХ, првенствено младих особа“, поручила је Капетановић.

Делегација Парламента Албаније је на крају разговора истакла задовољство досадашњим резултатима које је ПСБиХ постигла на пољима остваривања равноправности полова и заштите људских права, уз нагласак да све земље регије требају тежити подизању нивое заступљености жена у процесима одлучивања у власти. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу