MENI
28.11.2013

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova učestvuju na Radionici o implementaciji kriterija za rodnu ravnopravnost


U organizaciji Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Vlade Crne Gore, Evropske komisije i UNDP-a, u Podgorici se održava Radionica o implementaciji kriterija za rodnu ravnopravnost.

Osnovni cilj ovog skupa u čijem radu učestvuju i članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prof. dr. Nermina Zaimović-Uzunović i Beriz Belkić, je rasprava o Izvještaju Komisije za ženska prava i ravnopravnost spolova Evropskog parlamenta. Obrađujući stanje ženskih prava u zemljama regije ovaj dokument ukazao je na nedosljednosti u primjeni evropskih normi i domaćeg zakonodavstva u ostvarivanju ravnopravnosti spolova država Zapadnog Balkana. Istovremeno, otvorena su pitanja postupka pripreme izvještaja i zaključaka, te preporuka koje slijede iz Izvještaja.

Tokom održavanja Radionice raspravljat će se o EU kriterijima za rodnu ravnopravnost, rodnom balansu u organima političkog odlučivanja na Zapadnom Balkanu, legislativi, politikama i dobrim praksama, s ciljem daljeg napretka u implementaciji međunarodnih normi iz oblasti ravnopravnosti spolova u regionu, kao uvjetu za napredak država Zapadnog Balkana na putu ka EU. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću