MENI
30.7.2019.

Посланик у Представничком дому Саша Магазиновић упутио отворено писмо новоизабраној предсједници Европске комисије Ursuli von der Leyen

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Саша Магазиновић упутио је отворено писмо новоизабраној предсједници Европске комисије Ursuli von der Leyen, уочи њене посјете Републици Хрватској. Садржај отвореног писма, у коме се упозорава на проблем намјере Републике Хрватске да нуклеарни отпад одлаже на локацији Трговска гора, на самој граници са Босном и Херцеговином, преносимо у цјелости:

“Поштована предсједнице von der Leyen,

Изражавам задовољство да сте као једну од првих држава које ћете посјетити изабрали сусједну нам Хрватску, уз жељу да као нова предсједница Европске комисије убрзо дођете и у посјету Босни и Херцеговини. До тада, важна тема за Вас за вријеме посјете Хрватској, барем по ономе што су најављени садржаји Вашег вођења Европске комисије, требала би бити и тема одлагања ниско и средње радиоактивног нуклеарног отпада из нуклеарне електране Кршко (Словенија) на самој граници са Босном и Херцеговином.

Подсјетићу Вас да сте прије само неколико седмица изложили план за Европу у којем сте навели да генерације наше дјеце желе живјети у очуваном и здравом околишу. Да не буде неспоразума, Република Словенија ће свој дио нуклеарног и радиоактивног отпада из Кршког складиштити на мјесту настанка, док Република Хрватска свој дио отпада има намјеру складиштити на локацији Трговска гора, која, осим што је на самој граници са БиХ, не испуњава ни низ других услова.

Поштована предсједнице von der Leyen,

Било ми је изузетно драго када сте кроз свој план споменули европску дјецу, њихову будућност и у том контексту здрав околиш. И наша дјеца у Босни и Херцеговини морају имати омогућено исто право, да живе у очуваном и здравом околишу. Дјеца Европске уније (ЕУ) не би смјела полагати значајнија права на здравље у односу на дјецу земаља ван ЕУ.  

Пошто сам сигуран да предсједница Грабар Китаровић, премијер Пленковић и други званичници Републике Хрватске које ћете сусрести неће радо говорити о овој теми, дозволите мени да Вас упознам са овим проблемом. Врло брзо бисмо требали знати гдје ће Хрватска одлагати нуклеарни отпад, а већ знамо да претендује на Трговску гору, која се налази у непосредној близини границе са Босном и Херцеговином, а о чему је Сабор Републике Хрватске већ донио одлуку. Због близине границе са Босном и Херцеговином и њеног географског положаја  предметна локација имаће највећи негативни утјецај на становништво и животну средину у Босни и Херцеговини, на разноврсни биљни и животињски свијет, на ријеку Уну и водозахвате воде за пиће, угрозиће Парк природе „Уна“, Национални парк „Уна“ и онемогућити туризам и производњу здраве хране у цијелом погођеном подручју.

Досадашњи поступци који су вођени од институција и органа Републике Хрватске, а који се односе на одабир локације на Трговској гори, нису у складу са међународним конвенцијама, директивама, споразумима и стандардима који су правно обавезујући и за Републику Хрватску.

Не сумњам да сте Ви упознати, обзиром на Ваше гласно залагање за очување околине, са нужношћу провођења бројних геолошких и хидролошких испитивања прије доношења једне овако важне одлуке, као и провођења студије утјецаја одлагања оваквог отпада на околиш уз обавезне анализе утјецаја на становништво. 

Због тога Вас позивам да се заинтересирате за овај случај, да упознате и званичнике земље у чијој сте посјети са овим чињеницама, те да их подсјетите на легислативу ЕУ која обавезује државе чланице на ове кораке још у фази планирања пројекта одлагалишта нуклеарног и радиоактивног отпада, те да постоје јасна правила како се то ради. Подсјетите, молим Вас, том приликом, и на то да је ријеч о централном сливном подручју ријеке Уне, од које је планирана локација удаљена свега неколико стотина метара. Подсјетите их да као земља која ће у јануару преузети предсједавање Савјетом ЕУ носе одговорност поштовања основних вриједности ове Уније, али и поштовања основог људског права на здравље. Замолите их, предсједнице, да прочитају и поштују Конвенцију о нуклеарној сигурности, Заједничку конвенцију о сигурности збрињавања истрошеног горива и збрињавања радиоактивног отпада, Конвенцију о процјени утјецаја  на околиш преко државних граница са Протоколом о стратешкој процјени околиша, Архуску конвенцију и бројне друге конвенције и директиве које регулишу ову област. Све ово Вас молим како бисмо избјегли све оно што би у будућности могло изазвати игнорисање ставова Босне и Херцеговине, али и правних норми ЕУ.

Поштована предсједнице von der Leyen,

Босна и Херцеговина је држава у којој се врло тешко постижу политички договори. Много је опструкција, блокада, несагласности, неразумијевања. Противљење намјери институција Републике Хрватске да се нуклеарни и радиоактивни отпад одлаже практично у нашем дворишту и на тај начин директно угрозе животи готово 300.000 људи је једна од ријетких тема о којој постоји потпуна политичка сагласност. Сви у Босни и Херцеговини једногласно истичу снажно противљење и протест оваквој намјери. Парламенти на свим нивоима, као и Предсједништво БиХ, усвојили су идентичне ставове противљења оваквој намјери сусједне Хрватске. Мислим да Вам то много говори. 

Поштована предсједнице von der Leyen,

Као држава која изражава аспирације за чланство у ЕУ, Босна и Херцеговина заслужује Вашу пажњу. Вјерујем да ћете у овом конкретном случају показати да се залажете за Европу правде која је, поред осталога, заједница једнаких грађана.

Уз жељу за успјешан мандат на челу Европске комисије, примите моје искрене изразе поштовања”, каже се на крају отвореног писма посланика у Представничком дому ПСБиХ Саше Магазиновића предсједници Европске комисије Ursuli von der Leyen. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу